Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Власенко

Читать на русском
Власенко виконав 22 відсотки обіцянок. За рік йому потрібно встигнути втілити в життя ще 23 запевнення, серед яких є й передвиборчі.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Власенко (фракція «Батьківщини»).

Власенко – народний депутат України VI, VII і VIII скликань. Остання каденція політика почалася в листопаді 2014 року. Відтоді він дав 45 обіцянок, з яких виконав 25%.

Сергій ВласенкоНародний депутат України

За останні чотири роки нардеп провалив 12 обіцянок.

Не вийшло у Власенка виконати програмну обіцянку надати бійцям АТО статус учасників бойових дій.

Упродовж 8 скликання Верховна рада України ухвалила лише один законопроект щодо розширення кола осіб, які мають право на отримання статусу учасників бойових дій “Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України). Нардеп був присутній на засіданні Верховної ради, однак участі у голосуванні не взяв.

Ще одна передвиборча обіцянка – запустити програму з повернення Криму до складу України – не була виконана, тому що на сьогоднішній день така програма не запущена.

Водночас, Сергій Власенко був ініціатором парламентських слухань з цього приводу, і сам виступав на цих слуханнях. Якщо така програма буде запущена, з огляду на зусилля нардепа, статус цієї обіцянки може бути переглянутий.

Сергій ВласенкоНародний депутат України
Власенко пообіцяв домогтись визнання Росії державою-агресоромСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Не виконав Власенко запевнення, що «Батьківщина» звернеться до суду з позовом про незаконне призначення Володимира Гройсмана прем'єр-міністром.

«Цей пан призначений на посаду незаконно. Про що й буде поданий відповідний позов найближчими днями до українських судів», – заявив Власенко, однак ані найближчими днями, ані через місяць «Батьківщина» так і не подала позови про процедуру призначення Гройсмана. В цей час політсила звернулася до суду з кількома позовами, оскаржуючи ціну на газ, встановлену урядом Гройсмана, та тарифи на комунальні послуги.

Сергій ВласенкоНародний депутат України
Власенко пообіцяв домогтись запровадження Україною санкцій проти РосіїСказано 18 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Варто відзначити, що з деякими програмними обіцянками Власенко все ж впорався. Таких обіцянок також 11.

Як і обіцяв, нардеп сприяв запровадженню Україною санкцій проти Росії, проголосувавши за законопроект, який дав можливість Кабміну запровадити з 1 січня 2016 року дзеркальні санкції проти Росії.

Впорався він із передвиборчою партійною обіцянкою домогтися визнання Росії державою-агресором. «Запровадити власні санкції проти Росії, домогтися визнання її країною-агресором і спонсором тероризму, «ДНР», «ЛНР» – терористичними організаціями», – записано в програмі «Батьківщини».

Коли в січні 2015 року Верховна Рада ухвалила звернення до ООН, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї НАТО та парламентів держав світу про визнання РФ державою-агресором, Власенко був відсутній. Також нардеп був відсутній під час голосування закону про деокупацію Донбасу, де, зокрема, говорилося про визнання РФ державою-агресором.

Однак оскільки за підтримки Сергія Власенка як представника української делегації в ПАРЄ ухвалено Резолюцію «Політичні наслідки російської агресії в Україні», у якій офіційно визнається факт агресії збоку РФ проти України на міжнародному рівні, ця обіцянка отримує статус «виконано».

Також Власенко виконав обіцянку домогтись ухвалення закону про прозорість фінансування партій. Він підтримав зміни до Бюджетного кодексу щодо фінансування політичних партій. Ще нардеп голосував за закон «Про очищення влади», тим самим виконавши передвиборчу обіцянку домогтися створення незалежної Державної люстраційної комісії. Щоправда, сам закон уже кілька років перебуває на розгляді КСУ, а багато люстрованих чиновників часів Януковича відновилися на посадах.

Ця ситуація перегукується зі ще однією передвиборчою обіцянкою «Батьківщини» – домогтися заборони обіймати державні посади тим керівникам і депутатам, які працювали на режим Януковича. Формально обіцянку Власенко виконав, але закон не працює.

Тим часом нардепу за рік до закінчення каденції належить виконати ще 23 обіцянки – стільки ж він сумарно вже виконав і провалив. Трохи більш ніж рік тому Власенко заявив, що «Батьківщина» збере необхідну кількість підписів для проведення земельного референдуму. За словами Тимошенко, за три місяці політсила спільно з Асоціацією фермерів зібрала 4 мільйони підписів проти продажу землі сільськогосподарського призначення.

Навесні нинішнього року на засіданні Погоджувальної ради депутатських фракцій у Верховній Раді Власенко запевнив, що комітет розробить новий законопроект про службу в органах місцевого самоврядування на заміну проваленому раніше.

Також нардеп мав намір зареєструвати законопроект про реформування державної нагородної системи.

«Маю велику надію, що до 1 вересня 2017 року такий законопроект буде підготовлений і на початку вересня, після парламентських канікул, буде зареєстрований у Верховній Раді», – сказав Власенко, однак поки обіцяний законопроект до парламенту не внесли. Але є 10 зареєстрованих законопроектів його авторства, які певною мірою передбачають зміни в цій сфері.

Є у Власенка кілька передвиборчих обіцянок, за якими ще нічого не було зроблено. Так, «Батьківщина» збиралася домогтися повноправного членства України в Європейському Союзі. Ще до кінця каденції Власенко обіцяв підтримувати подання на звільнення будь-якого міністра уряду Гройсмана.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Хочете обговорити цей матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: