Чому в Україні масово закриваються відділення банків?

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Потрібно відразу чітко розмежувати – самі банки не закриваються, кількість установ відносно стабільна. Ті, хто був нестабільним, уже пішли з ринку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів начальник Департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, оцінюючи дані про те, що за першу половину 2018 року кількість відділень банків в Україні скоротилася на 3,8% – до 9128.

«Наразі йдеться лише про оптимізацію відділень банків. У всіх причини різні. Але для того, щоб відділення приносило прибуток, там має бути певна кількість клієнтів. Якщо потрібної кількості клієнтів не набирається, банк це відділення просто закриває», – зазначив Яблоновський.

Також є ще інший тренд – діджиталізація, додав експерт.

«Тобто дедалі більше українців користуються дистанційними сервісами банків, інтернет-банкінгом, мобільним банкінгом. Відділення банку їм, по суті, потрібне один раз – для того, щоб їм видали карту. Потім уже через інтернет вони можуть відкривати кредит, отримувати депозити й користуватися іншими послугами банку, не звертаючись до відділень», – пояснив фахівець.

У підсумку на ситуацію впливають дві причини – недозавантаженість відділень і перехід на дистанційні банківські послуги, уточнив він.

На його думку, це нормальний процес, а побоювання лише в тому, щоб зберегти доступ до фінансових і банківських послуг у невеликих містах і селах.

«Але там вирішення питання за «Укрпоштою». Вони збираються розвивати доступ до фінансових послуг. Зараз надають перекази. Хочуть надавати кредити через агентські схеми», – нагадав експерт.

За його словами, комерційні банки будуть лише там, де є прибуток і сенс.

«Ну а там, де недостатньо клієнтів або прибутку, напевно, з'явиться «Укрпошта», яка надаватиме фінансові послуги самостійно або через агентства», – підкреслив економіст.

У банківському секторі загалом не спостерігається тривожних тенденцій, наголосив він.

«Точково було злиття банків. Такого, як за Гонтаревої, немає. Тоді пішли з ринку банки, які не змогли вижити. Були виведені з ринку банки, які займалися схемними операціями та непрозорим кредитуванням. Зараз передумов для того, щоб банки йшли, немає. Система стабільна, поступово нарощується кредитування, ухвалюються закони, які мають поліпшити цей процес, врегулювати взаємовідносини банків і позичальників», – пояснив експерт.

«Банківський сектор поступово виходить із кризи й нарощує обсяги», – резюмував Дмитро Яблоновський.

Нагадаємо, екс-голова НБУ Валерія Гонтарєва обіцяла, що Нацбанк завершить інспектування та стрес-тести банківської системи до літа 2017 року, однак не змогла дотримати слова.

У нинішнього голови Нацбанку Якова Смолія в досьє на поточний момент 3 обіцянки, всі вони поки в процесі.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: