Єврокомісія виписала Google рекордний штраф

Читать на русском
Європейська комісія оштрафувала Google на 4,3 мільярда євро за порушення антимонопольного законодавства у справі, пов'язаній з операційною системою Android.

Європейська комісія оштрафувала Google на 4,3 мільярда євро за порушення антимонопольного законодавства у справі, пов'язаній з операційною системою Android.

Як пише «Слово і Діло», рішення мають офіційно оголосити сьогодні, 18 липня, пишуть видання Politico та AFP.

Зазначається, що це найбільший антимонопольний штраф, який коли-небудь стягували європейські органи з питань конкуренції з однієї компанії.

Як вважає Єврокомісія, Google використовував Android, який є безкоштовною операційною системою та встановлений на три чверті європейських смартфонів, щоб несправедливо посилити свою присутність в онлайн-пошуку серед конкурентів.

В Єврокомісії також вказали, що зв'язки компанії з деякими найбільшими в світі виробниками телефонів, включаючи контракти, які вимагали від них попереднього встановлення пошуковика та веб-браузера Google, також перешкоджали вибору споживача та підривали конкуренцію.

При цьому Google неодноразово заперечував, що Android порушує законодавство про конкуренцію, говорячи, що будь-яка компанія може використовувати програмне забезпечення з відкритим кодом, але компанії самі роблять вибір.

Рішення щодо Android є найважливішим з тріо антимонопольних справ проти Google. В Єврокомісії також вважають несправедливим, що компанія може рекламувати свої оголошення в нових програмах для смартфонів більше, ніж будь-який інший конкурент.

Нагадаємо, в 2017 році Єврокомісія оштрафувала Google на €2,4 млрд за те, що компанія надавала найкращі умови на платформі для своїх товарів порівняно з конкурентами.

Зазначимо, що найбільше грошове покарання було в €1,1 млрд для Intel у 2009 році.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: