Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Ірина Фріз

Читать на русском
Народний депутат від БПП Ірина Фріз майже за чотири роки виконала менш ніж половину своїх обіцянок.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватииме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Ірина Фріз (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Фріз була обрана до Верховної Ради на виборах у листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. Виборцям депутат дала 18 обіцянок, 4 з яких провалила, а 7 – виконала (39%).

Ірина ФрізНародний депутат України
Фріз запевнила, що подання заявки щодо членства у НАТО буде через РеферендумСказано 10 червня 2017 р.Статус обіцянки: Архів

Як і більшість колег із фракції, Фріз провалила обіцянку про те, що влада в областях належатиме виконкомам, сформованим обласними радами, обраними людьми. У листопаді минулого року Рада ухвалила законопроект, який передбачає скасування конкурсів на посади голів місцевих адміністрацій, районних адміністрацій та їхніх заступників. Тепер їх призначає президент, що прямо суперечить передвиборчій обіцянці БПП.

Крім того, народний депутат провалила кілька обіцянок, пов'язаних із поданням законопроектів. У лютому 2015 року Фріз заявила, що має намір запропонувати пілотний проект щодо обов'язкового страхування військових, які служать за контрактом. «Медична страховка має стати обов'язковою умовою проходження служби за контрактом, яку пропонує держава. Найближчим часом маю намір запропонувати пілотний проект щодо обов'язкового страхування на базі одного з родів військ. Вибір страхових компаній має бути прозорим, відкритим, із жорсткими механізмами санкцій за невиконання зобов'язань», – зазначила вона, але за два роки відповідного законопроекту не ініціювала.

Не склалося також із законопроектом щодо забезпечення кримінальної відповідальності за вчинення терористичних атак, спрямованих на знищення або порушення функціонування критичної інфраструктури. Фріз у лютому минулого року заявила, що подасть його за тиждень. Але не зробила цього й за місяць.

Ірина ФрізНародний депутат України
Фріз запевнила, що парламентська коаліція не розпадетьсяСказано 12 травня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Більшість виконаних нардепом обіцянок – програмні, проте є й ті, які давала особисто Фріз. На початку 2016-го вона заявила, що проголосує за недовіру до уряду, якщо він до 16 лютого не погодить компенсатори, які дозволять збільшити заробітну плату військовослужбовцям Державної прикордонної служби. Свого слова Фріз дотримала: 16 лютого вона підтримала постанову «Про відповідальність Кабінету міністрів України (щодо ухвалення резолюції недовіри Кабінету міністрів України)», однак вона не була ухвалена.

«Наша фракція підтримає бюджет-2016 лише за умови фінансування діяльності Міністерства закордонних справ у повному обсязі, а не на 60%», – обіцяла Фріз наприкінці 2015 року. Остаточний варіант держбюджету-2016 був ухвалений лише в січні, він передбачав додаткове фінансування МЗС на 300 мільйонів гривень, фракція БПП його підтримала.

Фриз також минулого року підтримала проект Виборчого кодексу України, який передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних список. Таким чином, вона виконала відповідну програмну обіцянку.

Ірина ФрізНародний депутат України
Фріз пообіцяла добитися скорочення кількості податків та зменшити їхні ставкиСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Ще сім обіцянок Фріз потрібно виконати до кінця своєї каденції. В перспективі нардеп обіцяла підтримати введення візового режиму з Росією. «Моя особиста позиція полягає в підтримці запровадження візового режиму з РФ. Перш ніж щось денонсувати або запроваджувати, бажано брати до уваги всі обставини, факти та аргументи, щоб ухвалене рішення було адекватним, а не популістсько-маргінальним», – зазначила вона. Поки таке питання на голосування в парламенті не виносилося.

У передвиборчій програмі Фриз обіцяла домогтися перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. У 2015 році вона підтримала всі законопроекти, пов'язані з АМКУ. Ще низка законодавчих ініціатив очікує розгляду в Раді.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: