В ООН узгодили текст першого в історії глобального договору про міграцію

Читать на русском
В Організації Об'єднаних Націй узгодили текст першого в історії глобального договору про міграцію, повідомив голова Генеральної асамблеї ООН Мирослав Лайчак.

В Організації Об'єднаних Націй узгодили текст першого в історії глобального договору про міграцію, повідомив голова Генеральної асамблеї ООН Мирослав Лайчак.

Як пише «Слово і Діло», офіційно документ, як очікується, візьмуть під час грудневої конференції в Марокко.

«Він (договір. - прим. ред.) може стати ресурсом, який допоможе знайти золоту середину між дотриманням прав людини і забезпеченням суверенітету держав», - цитує дипломата Інтерфакс.

За словами Лайчака, договір не передбачає скорочення або розширення міграційних потоків, але дозволяє організації перейти до режиму активної участі і співпраці держав для зниження ризиків, що виникають. Деякі вимоги документа країни зможуть виконувати поодинці, зокрема, забезпечення мігрантів базовими послугами. При цьому питання, пов'язані з роботою консульських відділів, передбачають міжнародне співробітництво.

Документ, який ставить на чільне місце права мігрантів, узгоджували півтора року. Лайчак зазначив, що за цей час загинули 2,1 тис. вимушених переселенців, 400 з них - діти. У цю статистику не увійшли дівчата і жінки, які потрапили в руки торговців людьми.

В кінці червня країни - члени Євросоюзу під час саміту схвалили угоду щодо врегулювання міграційної кризи. Зокрема, держави тепер зможуть приймати біженців в добровільному порядку, обов'язковий їх розподіл між членами коаліції не передбачений.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: