Sea Breeze 2018: чим вигідні військові навчання

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Військові навчання в принципі – це вигода як для Заходу, так і для України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Олег Жданов, оцінюючи старт військових навчань Sea Breeze 2018.

«Військові навчання вигідні для всіх. По-перше, країни-члени НАТО вчаться воювати в умовах України, нашої широти, наших кліматичних умов. Не дарма ми проводимо навчання двічі на рік – взимку на Яворівському полігоні, влітку – на узбережжі Чорного моря. І щоразу склад країн-членів НАТО змінюється», – зазначив Жданов.

Тому не варто вважати, що навчання потрібні лише українській стороні, уточнив він.

За його словами, НАТОвці також проводять адаптацію своїх військ до ведення бойових дій на території України, вони вчаться так само, як і ми.

«Українські бійці також мають вчитися, ми маємо змінювати склад тих частин і підрозділів, які беруть участь з боку ЗСУ. Але з урахуванням наших бойових можливостей там практично весь час беруть участь одні й ті самі підрозділи, які в нас тримаються в більш-менш повному складі та боєготовності», – додав експерт.

Хоча за 15 років військових навчань ми мали пропустити всі ЗСУ, особливо штаби, тому що, штаби, починаючи від батальйону, готують і планують бойові операції, вони мають розуміти алгоритми дій країн-членів НАТО, акцентував він.

Для цього й потрібні ці навчання обом сторонам. Це взаєморозуміння, взаємне навчання та взаємна вигода, підкреслив фахівець.

«До того ж, якщо ми беремо участь у таких навчаннях, ми вчимося за їхніми стандартами ухвалення рішень, організації бойових дій, взаємодії в бою. Значить, ми можемо спокійно розраховувати на те, що, наприклад, як в Іраку, нас залучать для участі в багатонаціональної коаліції сил», – пояснив він.

«Ми адаптовані до ведення бойових дій або спецоперацій у складі військ НАТО. Це у всіх аспектах дуже добре, якщо правильно й у повному обсязі це використовувати», – резюмував Олег Жданов.

Раніше ми повідомляли, в яких навчаннях візьмуть участь ЗСУ в 2018 році.

Нагадаємо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Степана Полторака здійснити перехід до нової функціональної системі Збройних сил України відповідно до стандартів НАТО (STANAG). Зокрема, створити швидкі сили реагування та підрозділи з високотехнологічним озброєнням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: