Дуда чекає від України дегероїзації УПА

Читать на русском
Польща розуміє претензії України щодо закону про Інститут національної пам’яті, заявив президент Дуда.

Польща розуміє претензії України щодо закону про Інститут національної пам’яті, однак Україна перша ухвалила закон, що визнає діячів УПА борцями за свободу і не скасувала його попри прохання Варшави.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив президент Польщі Анджей Дуда після саміту НАТО, повідомляє видання Wpolityce.

МЗС Польщі: Закон про Інститут нацпам'яті потрібно змінитиМіністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович виступив за корекцію закону про Інститут національної пам'яті.

Як зазначається, під час саміту Дуда зустрівся з президентом України Петром Порошенком.

«У відносинах з президентом Порошенком ми досконало знаємо, які питання є складними. Я сказав йому, щоб він мав до нас претензії, бо наш парламент ухвалив норми, які були оскаржені мною у Конституційному суді, бо є неточними» - сказав він.

Водночас Дуда звернув увагу українського колеги на те, що Україна першою ухвалила норми, які передбачають глорифікацію УПА.

«Вони досі не змінені попри моє прохання. Я сказав йому, що слід розглядати це в однакових категоріях» - заявив президент Польщі.

«У нас теж є свої застереження. Там є постаті, які ми не можемо прийняти у жодному разі» - додав він.

Президент Польщі також пояснив, чому не було спільного вшанування Волинської трагедії.

«Там не йшлося про жодну польсько-українську війну. Це був геноцид, етнічні чистки проти поляків. Не заперечую акцій у відповідь, але то не були військові, а цивільні» - сказав він.

Нагадаємо, минулого тижня Петро Порошенко здійснив робочий візит на південний схід Польщі, де в українському селі Сагринь, якого вже не існує, урочисто відкрив Меморіал пам'яті українців, які загинули від рук польських селянських батальйонів і підрозділів Армії Крайової. В березні 1944 року від рук поляків загинули 660 українців.

Своєю чергою Анджей Дуда приїхав до Волинської області, де взяв участь у заходах, приурочених до 75-х роковин Волинської трагедії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: