Зміни до Конституції: наскільки легітимним є Основний закон України

Читать на русском
Три основні зміни до Конституції, які були внесені з порушеннями, досі відображаються на конституційному процесі в країні.

Конституція за якою українці живуть зараз суттєво відрізняється від початкового варіанту й зараз лунають думки, що необхідно повернутися до редакції основного закону України від 1996 року. Насправді Конституція змінювалась не так кардинально, як здається, але було три етапи внесення змін, які досі вимагають законного вирішення. Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт з конституційного права Олександр Москалюк.

«В 2004 році вносилися зміни стосовно того, щоб зменшити повноваження президента України і збільшити повноваження парламенту. Другий етап – скасування цих змін через рішення Конституційного суду України (КСУ) в 2010 році. І третій етап – це повернення Конституції до редакції 2004 року. Проблем полягає в тому, що до всіх цих трьох етапів дуже великі питання щодо того, яким чином вносилися чи скасовувалися ці зміни», – зазначив експерт.

За його словами, за процедурою, текст змін до Основного закону спочатку відправляється до Конституційного суду для перевірки на відповідність Конституції, після чого Верховна Рада повинна цей узгоджений текст затвердити двома третинами голосів. Якщо в тексті буде змінено хоч одне слово, тоді всю процедуру треба проходити заново.

Як Порошенко порушує КонституціюПрезидент України зобов’язаний підписати ухвалений Верховною Радою проект закону протягом 15 днів або повернути до парламенту. Але на практиці деякі законодавчі ініціативи чекають роками, а інші підписуються в день надходження на Банкову.

«Натомість, в 2004 році в текст, відносно якого КСУ дав добро, були внесені зміни. А парламент цей змінений текст остаточно затвердив. Це було під час Помаранчевої революції й багато речей робилося задля політичного компромісу», – пояснив Москалюк.

В 2010 році Янукович переміг на виборах і, скориставшись тим, що зміни до Конституції були внесені з порушеннями, нардепи-регіонали звернулися до КСУ, щоб визнати неконституційним закон України про внесення змін до Конституції 2004 року.

«Пройшло 6 років, і КСУ вирішив, що він може визнати цей закон неконституційним. Формально Янукович був правий, але з іншого боку процедура тривала шість років. До того ж КСУ не мав права повертати Конституцію до попередньої редакції, а лише визнати рішення щодо правок неконституційним», – сказав він.

В 2014 році, коли Януковчи втік з країни, депутати прийняли постанову про відновлення дії Конституції в редакції 2004 року. Але це теж не відповідало законодавству. Фактично, три суттєві зміни Конституції відбувалися відбуватися з порушеннями. І тепер важко сказати, яка з цих змін була більш кричущою. Але схоже на те, що ці порушення збільшувались як сніговий ком.

«Якщо Основний закон країни приймають з порушенням законодавства, навіть виходячі з політичної доцільності, треба розуміти, що таким чином відкривається Пандорина скринька. Всі наступні політики, будуть спиратися на цей негативний досвід. А на спроби апелювати, що якісь дії неконституційні у відповідь отримають питання: «А як діяли ви?», – підкреслив експерт.

Зміни, які намагаються внести до Конституції зараз, більш-менш робляться з дотриманням процедури.

«Зміни, пов’язані з, наприклад, скасуванням депутатської недоторканості поки що вносяться у спосіб , який передбачений Конституцією. Президент захотів закріпити євроатлантичні прагнення України. Але навіть якщо він буде добиватися таких змін, то вони все одно залишаться швидше декларативними. З таким же успіхом можна закріпити в Конституції прагнення, щоб кожен українець був щасливий. Будь яка норма є ефективною, якщо вона створює права і обв’язки», – відзначив Москалюк.

Зараз ми живемо за Конституціє в редакції 2004 року й можуть знайтися бажаючи, які будуть стверджувати, що вона не є законною. Існує навіть така точка зору, що треба зрештою прийняти нову Конституцію, щоб обнулити конституційний процес й започаткувати нову точку відліку.

«Теоретично можна зробити й так. Але нова Конституція не стане гарантією того, що далі не буде порушуватися законодавство. Конституція Ліберії, яка вважається однією з найвідсталіших країн Африки, була списана з Конституції Сполучених Штатів Америки. Але ж від цього життя ліберійців не стало кращим. Текст закону автоматично не вирішить проблем країни. Тому, навіть найкращими текстом Конституції ми автоматично не зможемо змінити наше життя», – зазначив Олександр Москалюк.

Як Порошенко порушує Конституцію, дивіться на нашій інфографіці.

Про те, як змінювалася Конституція від Кучми до Порошенка, читайте в нашому матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: