Як зміниться Туреччина після перемоги Ердогана?

Читать на русском
Осман Пашаєвжурналіст

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, якого підтримали 25 мільйонів турків із 49 мільйонів, вдруге обраний главою держави на найближчі 5 років. Його конкурент Мухаррем Індже набрав близько 31% і вже визнав поразку. Вибори, що минули, були найяскравішими за останні 16 років. Склалося враження, що опозиція може не просто скласти конкуренцію, але й нав'язати свій порядок денний.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі для «Слова і Діла» «Ердоган Всемогутній. Як бути президенту Туреччини, який втратив більшість у власному парламенті» висловив журналіст Осман Пашаєв.

Він підкреслив, що на відміну від 2014 року, коли Ердоган уперше став президентом, зараз політик отримує всю повноту влади, яку може собі дозволити демократія в її західному розумінні.

Журналіст нагадав, що до минулого року Туреччина була парламентською республікою, де декоративні функції глави держави обмежувалися призначенням послів, можливістю накладати вето на закони й вручати переможцям парламентських кампаній мандат на формування Кабінету міністрів.

Референдум: Анкара змінює закони Ататюрка. Ердоган проти «Батька нації»Експерт-міжнародник оцінив ситуацію з проведенням референдуму в Туреччині щодо поправок до конституції, після прийняття яких країна стане президентською республікою.

За словами Пашаєва, таким чином, Ердоган керував країною сам через те, що йому не потрібно було йти на якісь поступки, створюючи коаліцію, а можливих конкурентів усередині самої партії швидко позбувалися.

Згідно зі зміненою Конституцією президент очолює уряд самостійно. Посади прем'єр-міністра вже не буде, але будуть віце-президенти, яких призначатиме Ердоган, додав він.

Депутати Меджлісу Туреччини можуть писати міністрам листи, але вони не зможуть отримати публічні відповіді на свої запитання, констатував експерт.

«Великі Національні Збори Туреччини все ще можуть ухвалювати закони. За депутатами залишилося затвердження бюджету, але якщо парламент нічого не ухвалить, президент Туреччини може взапроваджувати тимчасовий бюджет у разі відсутності депутатської згоди на затвердження постійного», – зазначив Пашаєв.

На його думку, ці вибори були найяскравішими за всі останні 16 років. Було враження, що опозиція може не просто скласти конкуренцію, але й нав'язати свій порядок денний.

За 16 років Ердоган провів 6 парламентських кампаній, дві президентські, два референдуми й чотири рази вибори місцевої влади. Він виграв усі, але одного разу йому не пощастило.

Журналіст нагадав, що в червні 2015-го партія Справедливості та Розвитку набрала 40% голосів, а три конкуренти отримали майже 60%. У підсумку уряд не сформували, а парламент розпустили. Майже півроку ситуація була нестабільною, в низці міст пройшли теракти, й на цьому тлі виборцям захотілося стабільності й більш сильної руки. Вже в листопаді Ердоган отримав 49% підтримки виборців, а жах коаліції знову відступив.

На його думку, результати нинішніх виборів для Ердогана є певним дежавю.

«Офіційно в парламентській частині кампанії переміг Народний блок Ердогана, який отримав 53% голосів. Але сама партія Справедливості та Розвитку отримала один із найнижчих результатів за десять загальнонаціональних і місцевих кампаній, що проходили за останні шістнадцять років. Партія Ердогана набрала 42%», – акцентував експерт.

За його словами, головним героєм цієї кампанії є соціал-демократ Мухаррем Індже, оскільки він довів, що навіть без ресурсу й реклами можна отримати підтримку.

«Він показав, що за 50 днів найкоротшої виборчої кампанії в історії країни можна без партійного лідерства та медіапідтримки збирати мільйонні площі у великих містах і отримати голоси кожного третього турка. Тепер дивувати потрібно Ердогану. Адже країна, яка показала найкраще зростання ВВП в Європі (7,4%) минулого року, входить до трійки держав світу, які на порозі дефолту», – резюмував Осман Пашаєв.

Докладніше читайте в матеріалі «Ердоган Всемогутній. Як бути президенту Туреччини, який втратив більшість у власному парламенті».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: