У Києві пройшов «Марш рівності»: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Марш рівності відбувся в Києві 17 червня. В акції взяли участь більш ніж 3 тисячі осіб. Слово і Діло зібрало, що про марш думають у соціальних мережах.
Слово і Діло

У Києві вчора, 17 червня, відбувся «Марш рівності», в якому, за даними поліції, взяли участь близько 3,5 тисяч осіб – представників ЛГБТ-спільноти й тих, хто підтримує рівні права та відсутність дискримінації.

На акції були помічені народні депутати України Сергій Лещенко та Світлана Заліщук, депутат Європейського парламенту Ребекка Гармс, а також посол Канади Роман Ващук.

На жаль, під час заходу не обійшлося без конфліктів. Працівники поліції затримали майже 60 активістів, які намагалися перешкоджати проведенню «Маршу рівності». Під час сутичок від сльозогінного газу постраждали 5 поліцейських.

«Слово і Діло» розбиралося, що в соціальних мережах пишуть про акцію.

«Неоднозначне враження від кордонів поліції на «Марші рівності». Таке враження, що влада хотіла перетворити місце прайду на гетто з райдужними прапорами. Виходить, що для звичайних перехожих прайд – це щось незрозуміле, через що перекривають вулиці. Наблизитися, почути гасла, почитати плакати, поспілкуватися з учасниками можливості немає. Підсилює таке враження соцмережі Порошенка, де він досі «не помітив» факт «Маршу рівності». Зате з Днем батька вже привітав і сімейну фотку запилив, ніби протиставляючи», – написав Богдан Каркачов.

«Порошенко поки ніяк не відреагував на прайд у Києві. Але найкраща реакція – це безпека учасників та учасниць. Щороку Україна ближча до світу. Щороку дедалі більше людей виходить. Страху стає менше. Київ хоча б на 1 годину на рік перетворюється на європейську столицю. Це вже великий прогрес для пострадянської країни», – написав Олексій Мацука.

«Якщо ми визнаємо права геїв на проведення «Маршу рівності», то маємо визнати права націоналістів на проведення маршу проти «Маршу рівності». Інакше це не демократія», – вважає Денис Попович.

«І знову в Києві зіткнулися дві групи людей. Одні нав'язують суспільству свої потворні, збочені, протиприродні цінності. А інші просто намагаються провести «Марш рівності», – написав Євген Лешан.

«Сьогодні в Києві пройшло велике красиве свято за рівність. Багато хто прийшов туди не для того, щоб «помахати прапорцями», а для того, щоб висловити свою незгоду з проявом насильства з боку радикально налаштованих груп. Адже не можна боротися за мир і свободу, допускаючи дискримінації, мову ворожнечі та фізичні напади на мирних громадян», – написала Поліна Бродик.

«Марш рівності» слід було б провести сьогодні хоча б для тог, щоб з українського Фейсбуку зник ЧС-2018. Принаймні на день. Ну а якщо серйозно, то для мене це щорічний тест на дикість і дрімучість суспільства. Поки загальний результат не дуже радує», – написав Сергій Каразій.

Нагадаємо, Ребекка Гармс вважає, що «Марш рівності» в Києві отримав повну підтримку державних інституцій України й пройшов у безпечних умовах завдяки професійним діям поліції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: