Британські археологи знайшли затонулий корабель зі скарбами

Читать на русском
Британські вчені на чолі з підводним археологом Девідом Гіббінсом знайшли частини затонулого в XVII столітті торгового судна.

Британські вчені на чолі з підводним археологом Девідом Гіббінсом знайшли частини затонулого в XVII столітті торгового судна, що перевозило скарби, нинішня вартість яких становить приблизно 10 мільйонів доларів. Дослідники виявили гармати і якір, однак місцезнаходження скарбу поки залишається невідомим.

Про це повідомляє «Слово і Діло».

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв зберегти унікальну археологічну знахідку на Поштовій площіСказано 2 березня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Британське судно Президент, належало Ост-Індській компанії, воно затонуло ще в 1684 році, коли поверталося з Індії, навантажене перлами і діамантами. Під час шторму загинули майже всі члени команди, які пережили напад піратів і були виснажені тривалим голодом. Вижили тільки двоє людей, які зуміли зачепитися за скелі і дістатися до берега затоки Маунтс, розташованої поруч із містом Портлівен (Англія). Згодом голландський картограф Йоганн ван Келлен відмітив на карті графства Корнуолл місце корабельної аварії.

Можливі залищки судна були вперше знайдені дайверами майже 20 років тому, проте акт про охорону затонулих суден 1973 року утруднював їхнє вивчення. З тих пір фрагменти корабля виявилися засипані піском.

Урядова організація Historic England дозволила Гіббінсу і його команді провести дослідження уламків Президента, які через нещодавні штормів знов з'явилися на поверхні дна. У процесі пошуків підводні археологи виявили сім гармат і якір, що належать судну і знаходяться всього лише в кількох метрах від узбережжя на глибині менше семи метрів.

За інформацією експертів, з моменту аварії корабля скарби, що перевозяться судном, залишалися недоторканими. Вони можуть бути знайдені в ході подальших досліджень.

Також поліція зупинила знесення пам'ятника архітектури в історичному центрі Києва.

Раніше в Києво-Печерській лаврі знайшли давньоєгипетську мумію.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: