Денісова просить гарантувати безпеку учасників маршу ЛГБТ в Києві

Читать на русском
Денісова звернулася до голови Національної поліції Сергія Князева і меру Києва Віталія Кличка з проханням забезпечити належну безпеку та права учасників Маршу рівності.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови Національної поліції Сергія Князева і меру Києва Віталія Кличка з проханням забезпечити належну безпеку та права учасників «Маршу рівності».

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена, пише Слово і Діло.

«Спираючись на дані моніторингу і численні прояви ксенофобії під час проведення «Маршу рівності» в різних містах протягом 2013-2017 років, уповноважений звернулася до керівника Національної поліції Сергія Князева», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, Денісова зазначила, що відповідно до практики Європейського суду з прав людини, на державі загалом і на правоохоронних органах зокрема лежить зобов'язання вжити належних заходів для забезпечення безпеки учасників мирного зібрання від фізичного насильства з боку опонентів, забезпечення безперешкодного проведення зборів та ін.

«Крім цього, влада зобов'язана використовувати будь-які засоби, щоб забезпечити мирне проведення зборів, наприклад, шляхом публічних заяв перед демонстрацією з вираженням толерантної, примирної позиції, або попередивши потенційних порушників про характер можливих санкцій. Тому омбудсмен висловила прохання забезпечити належні заходи безпеки учасників «Маршу рівності» та громадського порядку під час проведення акції», - сказано в повідомленні.

Поряд з цим відзначається, що Денісова також направила звернення і до мера столиці Віталія Кличка з проханням вжити в межах компетенції всіх відповідних заходів для забезпечення права громадян на мирні зібрання та свободу слова.

«У зверненні омбудсмен зазначила, що неприпустимою є також будь-яка дискримінація, в тому числі за ознакою сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності, при втручанні державних органів в реалізацію громадянами права на мирні зібрання», - сказано в повідомленні.

Як відомо, Марш рівності, який організовує ЛГБТ-спільнота, пройде в Києві 17 червня за гаслом «Країна вільна - будь собою!». Організатори очікують, що участь в Марші візьмуть близько 5 тис. осіб, але прогнозувати точні цифри не беруться.

Нагадаємо, в минулому році в Києві напали на учасників ЛГБТ маршу.

Рані євродепутати закликали Порошенка також відвідати марш рівності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: