Наступ у «сірій зоні» під Горлівкою та відповідь під Маріуполем: що відбувається в зоні ООС?

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

У зоні проведення ООС ситуація знову загострилася. ЗСУ намагаються зміцнити позиції в районі Горлівки, а у відповідь отримують з боку бойовиків обстріли околиць Маріуполя. При цьому РФ, нібито проводячи навчання, перекрила велику ділянку Азовського моря в районі Маріуполя та Бердянська, демонструючи Україні свої військові можливості в цьому регіоні.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Від Горлівки до Маріуполя. Чи підвищить Росія ставки на Донбасі» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

Попович звернув увагу, що загострення ситуації почалося фактично після зміни формату АТО на ООС, після 30 квітня.

Він уточнив, що найбільш складною ситуація на Донбасі була в останній тиждень, коли в районі Горлівки розгорілися запеклі бої.

Зокрема, за його словами, ескалація сталася після 17 травня, коли частини ЗСУ звільнили селище Чигарі (Південне), розташоване в «сірій зоні» – просторі між позиціями протиборчих сторін.

«ЗСУ вже не перший рік поступово звільняють населені пункти в «сірій зоні», вважаючи це «передислокацією» або «поліпшенням своїх позицій». А оскільки «сірі зони» офіційно не фігурують у Мінських домовленостях, там зазначена лише лінія дотику, значить, такий наступ не можна вважати порушенням цього документа», – пояснив Попович.

Від Горлівки до Маріуполя: чи підвищить Росія ставки на ДонбасіНинішнє загострення ситуації на Донбасі не призведе до повномасштабних боїв між окупантами та українською армією.

Журналіст додав, що селище примикає до підконтрольної «ДНР» Горлівки й розташоване на узвишші в 167 метрів над рівнем моря.

«Контроль над ним полегшує ведення бойових дій у цій місцевості. Дії української армії в районі Горлівки, судячи з усього, спрямовані на те, щоб зайняти панівні висоти», – припустив експерт.

Він нагадав про бої 20 травня біля селища Гольмівський, що за 21 кілометр на північний схід від Горлівки.

Попович наголосив, що це селище розташоване на висоті 203 метри над рівнем моря.

Посилаючись на думку Олексія Арестовича, він пояснив, що таким чином українські частини беруть Горлівку в напівкільце, прострілюючи основні шляхи постачання окупантів у цьому районі.

«А Горлівка – це ключ до всього фронту, адже розвалює «ДНР» і «ЛНР» навпіл», – додав Попович.

На його думку, на цьому тлі важливо врахувати обвалення мосту неподалік від села Іванівка, на території, підконтрольній «ЛНР», у ніч на 21 травня.

Він уточнив, що міст є частиною найважливішої для бойовиків стратегічної магістралі Луганськ-Хрустальний (Красний Луч). До всього іншого, міст обрушився таким чином, що перекрив під ним залізницю на Дебальцеве.

«Це дуже ускладнило постачання бойовиків, що діють у районі так званої Світлодарської дуги в районі Дебальцевого. При цьому інцидент може бути на користь ЗСУ, якщо вони дійсно почнуть наступати під Горлівкою», – підкреслив експерт.

На його думку, можливі два варіанти, через які сталося обвалення мосту. По-перше, «втома» самої конструкції, яка ніким не обслуговувалася й просто не витримала напруги. Друга версія, до якої схильні в «ЛНР», – успішна операція українських диверсантів.

За словами експерта, в разі істинності другого варіанту підрив мосту українською ДРГ якраз і може бути передвісником підготовки до наступу.

Створення противнику логістичних проблем є важливою умовою для успіху всієї операції. А це означає, що ЗСУ мають перейти до рішучих дій уже найближчими днями, якщо не годинами.

Однак, чи відбудеться це насправді, велике питання, оскільки бойовики зробили серйозні асиметричні кроки, акцентував журналіст.

«По-перше, відволікаючи увагу від Горлівки, бойовики почали обстріл на маріупольському напрямку вже ввечері 22 травня. По-друге, й це, мабуть, найбільша загроза, РФ під приводом навчальних стрільб перекрила велику ділянку Азовського моря в районі Маріуполя та Бердянська», – зазначив Попович.

Він не виключив, що такі заходи є відповіддю на затримання українськими прикордонниками російського риболовецького судна «Норд», яке зараз якраз перебуває в Бердянську.

«Імовірність висадки російського морського десанту на українське узбережжя Азовського моря невелика. Однак заходи РФ є серйозною демонстрацією бойової потужності на Азові, яку Україні не можна ігнорувати, в тому числі й у контексті введення в експлуатацію Кримського мосту», – наполіг експерт.

Бої вздовж усієї лінії зіткнення: чи чекати ескалації на Донбасі?За даними штабу, бойовики продовжують обстріли на Донбасі, а в деяких населених пунктах бої йдуть цілодобово. Чи чекати ескалації?

Тому, скоріш за все, остання активність на Донбасі не призведе до повномасштабних боїв.

«Наступ у «сірій зоні» під Горлівкою, підриви мостів, а також відповідна канонада під Маріуполем і російські «навчання» в Азовському морі, скоріш за все, є черговим обміном «люб'язностями», а також промацуванням можливостей противника», – додав він.

«І все ж ставки підвищуються – досі Росія ніколи не блокувала Азовське море в безпосередній близькості від українських берегів», – резюмував Денис Попович.

Докладніше читайте в матеріалі «Від Горлівки до Маріуполя. Чи підвищить Росія ставки на Донбасі».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: