Бої вздовж усієї лінії зіткнення: чи чекати ескалації на Донбасі?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Ескалації виключати не можна, але навіть якщо це буде, то радше для демонстрації Трампу, для його перевірки. Якщо Трамп не зреагує, вони продовжуватимуть.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи ймовірність ескалації конфлікту на Донбасі.

«Путін не в тому положенні, щоб влаштовувати такі провокації. Тим паче в нього розпочався новий термін. Традиційно новий термін – це демонстрація примирення, такого собі розвитку, реформ. Спочатку риторика саме така», – зазначив Золотарьов.

«А ось коли термін спливає, тоді, як правило, Путін нагнітає істерію заради мобілізації свого електорату. Ось тоді починаються війни, ескалації та різні авантюри», – констатував політолог.

За логікою, Путіну після інавгурації не потрібна чергова війнушка. Але все може бути, враховуючи, що Путін 20 років при владі. Це змінює повністю свідомість, психіку. Влада, особливо така, перетворює людину на ненормальну.

Можна очікувати чого завгодно, але якщо дивитися на те, як він діяв раніше, то ескалація малоймовірна, додав експерт.

«З досвіду минулих років можна сказати, що серйозних загострень не буде. Провокації можуть бути. Але не масштабні дії. Навіть 9 травня пройшло відносно спокійно, хоча зазвичай це бійки та дестабілізація», – уточнив він.

Далі в РФ дивитимуться на розвиток подій, підкреслив фахівець.

«Наприклад, уже Північна Корея відійшла. Немає впевненості, що надовго, але тим не менш щось відбувається. Тобто ми бачимо, що політика Трампа щодо жорстких режимів працює й дає свої результати, тому що у військовому та економічному сенсі вони слабкі. Звичайно, США війна не потрібна. Але якщо й до цього дійде, США вирішать цю проблему», – резюмував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, за даними штабу ООС, у деяких населених пунктах бої йдуть цілодобово. Також у штабі повідомили, що бої не припинялися вздовж усієї лінії зіткнення.

Сьогодні в Україну з візитом прибуде Курт Волкер, який оцінить ситуацію на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: