Чи можливий обмін Вишинського на Сенцова та чи впливає на щось голодування?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Ситуація непроста. Насправді, якщо хворіють чи голодують якісь ув’язнені, то їх не відпускають.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Воля, оцінюючи інформацію про можливість обміну Вишинського на Сенцова та ситуацію з голодуванням політв’язня.

«Якщо відсторонитися від політичної вмотивованості переслідування, то голодування не є підставою для того, щоб когось відпустили на волю, якщо людина ув’язнена за вироком суду. Зараз ми не говоримо про те, справедливий вирок чи ні, а лише про процедурну частину. Якщо застосовувати це до звичайних засуджених, то навряд чи хтось когось відпускав би через те, що хтось голодує. А якщо всі почнуть голодувати в тюрмах? Усіх відпускати?», – зазначив Воля.

Однак у справі Сенцова присутня політична складова, додав він.

За його словами, зважаючи на політичну вмотивованість справи Сенцова, стоїть питання не стільки звільнення, скільки обміну.

«Варіант обміну Сенцова на Вишинського має місце, й у цьому контексті голодування може якимось чином зробити невеликий позитивний внесок у питання обміну», – уточнив політолог.

МЗС вимагає від Росії звільнити українських політв'язнівНа території Росії і анексованого Криму знаходиться понад 60 українців, які є політичними в'язнями.

На його думку, вплив голодування в контексті обміну незначний, але він є.

«Питання в тому, чи є політичні наміри та бажання в керівників держав», – підкреслив експерт.

Щодо ініціативи обміну Вишинського на Сенцова чи Сущенка, то тут є два моменти, наголосив він.

«Українська сторона озвучувала вже кілька раз такий варіант, а з російської сторони натякнули, що такі питання люблять тишу. Зважаючи на попередні обміни, зайвою політизацією процесу, коли влаштовували шабаш навколо цього, РФ ще більше була невдоволена. Тому якщо й буде обмін, то лише в результаті тихого обговорення. Цілком імовірно, що обмін буде, але це буде кулуарне рішення», – резюмував Володимир Воля.

Нагадаємо, раніше прес-секретар МЗС України Мар'яна Беца заявила про можливість обміну Вишинського на Сенцова.

У Кремлі кажуть, що жодної ініціативи з приводу обміну Олега Сенцова на Кирила Вишинського не було, але такі питання не обговорюються публічно.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: