Масові отруєння школярів: як захистити дітей та що робити із системою безпеки?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Останні весняні місяці для низки українські шкіл із різних міст були непростими. Так, 8 травня 2018 року на території черкаської школи №8 на лінійці учні відчули погіршення самопочуття й почали втрачати свідомість із невідомої причини. Тоді понад 50 відсотків школярів були ушпиталені. Попередня версія інциденту – отруєння невідомою речовиною, офіційна причина все ще встановлюється. Слідом за НП в Черкасах та Новомосковську, де масово стало зле дітям, аналогічні випадки сталися в Нікополі та Кривому Розі. В середині травня в селі під Мар'їнкою евакуювали школу через розпилення сльозогінного газу. Ланцюжок подібних інцидентів на цьому не перервався. 21 травня в Миколаєві в школі розпилили невідому речовину, в результаті чого були евакуйовані близько 400 учнів. Сьогодні, 22 травня, в школі Харкова розпилили перцевий спрей: дітей евакуювали. В СБУ не виключають, що отруєння дітей у низці шкіл України могло бути викликане диверсійною діяльністю.

«Слово і Діло» вирішило з'ясувати, якою має бути система безпеки в українських школах, хто за це відповідає та яких заходів слід вжити Міносвіти.

Експерт із питань державної безпеки Василь Вовк переконаний, що слід ускладнювати й робити більш жорсткою систему безпеки шкіл.

«Слід говорити навіть про встановлення турнікетів, оскільки йдеться про безпеку дітей. У школі навчаються до 11-го класу. Тобто, враховуючи наш час, діти дорослішають швидко, старші класи особливі, й, можливо, не зовсім приємно так буде говорити, але добре, що ми ще не маємо випадків вибуху гранат та стрілянини зі зброї. Не можна забувати, що ми в стані війни, нашпиговані зброєю навіть мирні території», – зазначив Вовк.

Ба більше, наповнення мирної території зброєю продовжується, хоча Міністерство оборони та інші силові структури намагаються зупинити цей потік, підкреслив він.

Граната стала в деяких регіонах дитячою іграшкою. Слід прораховувати наперед всі можливі інциденти й у цьому контексті вибудовувати безпеку в школах.

_«Має бути не просто вахта – бабуся чи навіть міліціонер, які просто сидять і своєю присутністю показують, що там є система безпеки. Необхідна оперативна робота. Є проблемні діти в школі, є, на жаль, ті, хто знає, що таке дитяча кімната в поліції, а є й такі, що вже на межі кримінальної відповідальності», – додав експерт.

РФ веде гібридну війну, а значить, агресор ні перед чим не зупиняється, тому не виключено, що масові отруєння дітей в українських школах саме в цьому контексті, уточнив він.

«Це може бути частиною дестабілізації ситуації на мирній території України», – пояснив фахівець

На його переконання, система безпеки має бути змінена, доцільно, щоб школи укладали договори й наймали серйозні охоронні фірми, ставили рамки, турнікети.

«Ідеться не лише про фізичну безпеку, але й про проведення оперативно-розшукової роботи. Крім того, слід встановлювати проблемних дітей, батьків, вчителів, випадки. Школа, звісно, не прохідний двір, але всі знають, що туди можуть пройти різні особи. Це питання має бути поставлене на серйозному рівні», – наголосив Вовк.

Ба більше, на його думку, в разі збільшення кількості таких інцидентів небезпеку ми матимемо ще й у сфері дитячих закладів.

«Безумовно, слід звернути увагу на продукти, які замовляють. Часто хочуть дешевші, але вони можуть нести загрозу отруєння. Та все ж таки, якщо йдеться про отруйні речовини, це вже питання охорони. Не фізичної присутності на вході, а постійного контролю та перевірки на упередження», – додав фахівець.

За його словами, такі рішення за Міністерством освіти.

«При цьому кошти на забезпечення охорони мають збирати не з батьків і вчителів. Кошти ж виділяються Міносвіти, значить, окремим пунктом має стати гарантування безпеки шкіл. Всі школи мають бути зобов’язані заключити договір із місцевою поліцією, охоронними фірмами, які не просто мають бути на вході, а знати проблемних дітей, місця, входи-виходи, займатись оперативною роботою», – підкреслив він.

«На сьогодні в умовах обігу зброї гібридної війни, можливого використання зброї, вибухівки на території шкіл це необхідно», – резюмував Василь Вовк.

Додамо, за останніми даними, внаслідок розпилення перцевого спрею в школі Харкова за медичною допомогою звернулися 30 дітей, 15 із них ушпиталили.

Нагадаємо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Лілію Гриневич розширити автономію шкіл. Скільки обіцянок вона виконала, а скільки провалила – в досьє міністра.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: