Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гриневич зобов'язана забезпечити доступність дошкільної освіти

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила міністром освіти і науки України Лілію Гриневич. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Лілію Гриневич забезпечити доступність дошкільної освіти, зокрема шляхом розвитку ринку дошкільних навчальних закладів усіх форм власності, спрощення дозвільних процедур та нормативів, надання їм підтримки з бюджетів різних рівнів.
Не виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2027830-novi-pravila-dla-ditsadkiv-minosviti-obicae-se-j-sprostiti-licenzuvanna.html
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/yak-vidkriti-inklyuzivnu-grupu-v-ditsadku-uryad-viznachiv-poryadok-u-byudzheti-na-ce-zakladeno-majzhe-38-mln-grn
  • https://glavcom.ua/kyiv/publications/vitaliy-klichko-hochu-zasteregti-novogo-prezidenta-vid-krokiv-yaki-robiv-u-stolici-yanukovich-603674.html
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2650204-cergi-v-ditsadki-za-kilka-rokiv-skorotilasa-vtrici-grojsman.html
  • http://www.golos.com.ua/article/317841
  • https://gordonua.com/ukr/news/society/grojsman-v-2020-rotsi-cherg-u-ditjachi-sadki-ne-maje-806282.html

Результат

У травні 2016 року вступив в дію новий санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, яким передбачено умови, що сприятимуть створенню дитячих садків, в тому числі у житлових та нежитлових приміщеннях. Введення в дію нового санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів буде сприяти відкриттю нових дитячих садочків та дозволить вивести у правове поле ті з них, які зараз працюють нелегально.

У червні 2019 року набув чинності порядок організації інклюзії в ДНЗ. Відтепер діти з особливими освітніми потребами мають ще більше можливостей для соціалізації у суспільстві – почали діяти чіткі правила, за якими мають створюватися і працювати інклюзивні групи в дитсадках. Під цю зміну держава також передбачила фінансову підтримку. У бюджет 2019 року було вперше закладено кошти на інклюзивну освіту у дошкіллі – 37,2 млн гривень, які підуть на корекційно-розвиткові заняття та обладнання для дітей.

Однак, станом на червень 2019 року доступність дошкільної освіти не забезпечено, у містах України спостерігається наявність черг до дитячих садків. За словами мера Києва, черга в дитячі садки складає три тисячі дітей. Є черга в дитячі садки і в Вінниці. На початку 2019 року прем'єр-міністр України Гройсман повідомляв, що завдяки реформі децентралізації черга в дитячі садки в Україні скоротилася з понад 95 тисяч до 33 тисяч місць.

Враховуючи те, що доступність дошкільної освіти не забезпечено, в Україні є черги в дитячі садки, тому програмному зобов'язанню незадовго до позачергових виборів ВРУ і відставки уряду присвоєно статус «не виконано».