«Укртрансгаз» змінив форму власності

Читать на русском
Оператор газотранспортної системи України Укртрансгаз змінив форму власності з публічної на приватну.

Оператор газотранспортної системи України «Укртрансгаз» змінив форму власності з публічної на приватну.

Як пише «Слово і Діло», відповідне рішення ухвалили на зборах акціонерів «Укртрансгазу» вчора, 21 травня.

«Нафтогаз» знову підвищить ціну на газ для промисловостіНАК «Нафтогаз України» з 1 червня збільшить ціну на природний газ для промислових споживачів.

«Т.в.о. президента «Укртрансгазу» має забезпечити державну реєстрацію нової редакції статуту компанії в тижневий термін із моменту ухваленн рішення», – йдеться в рішенні зборів акціонерів «Укртрансгазу».

Відповідно до закону «Про акціонерні товариства», ПАТ і ПрАТ не мають істотних відмінностей в органах управління, здійснення контролю та розкриття інформації. Головна різниця між публічним і приватним товариством полягає в розміщенні акцій: акції ПрАТ (на відміну від ПАТ) не можуть купуватися та/або продаватися на фондовій біржі.

Рішення про зміну форми власності «Укртрансгазу» ніяк не пов'язане з намірами його приватизації. Навпаки, згаданим законом, крім іншого, передбачена вимога до ПАТ про необхідність вивести у вільний обіг не менш ніж 10% його акцій. Якщо публічна компанія не відповідає цим вимогам, їй необхідно або провести додаткову емісію акцій, або продати їх частину у вільний обіг.

На ПрАТ ця вимога не поширюється. Тому, щоб уникнути виведення частини акцій «Укртрансгазу» у фріфлоат, і було ухвалене рішення про зміну форми власності цієї компанії.

Раніше в «Нафтогазі» назвали ціну ГТС України.

Також «Нафтогаз» змінив керівництво «Укртрансгазу».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: