Чи змінять щось вибори за відкритими списками?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Насправді, не можна сказати, що сьогодні у влади є якесь чітке несприйняття виборчої системи за відкритими виборчими списками. Ба більше, й у фальсифікаторів виборів немає особливого несприйняття цієї моделі. А все тому, що відкриті списки не гарантують стовідсоткової прозорості.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи заклики мітингувальників змінити виборче законодавство.

«Відкриті списки також дають змогу проходження людей, які неналежно виконують свої депутатські повноваження, дають можливість фальсифікації. На жаль, таких запобіжників виборча система за відкритими списками не встановлює. Через те, що всі механізми спотворення волевиявлення на виборах зберігаються», – зазначив Дуда.

Слід звернути увагу на агітацію, коли здійснюється підкуп виборців, масоване зомбування виборців та подібні речі, додав він.

Крім того, сама система виборів за відкритими списками є складною технічно, уточнив експерт.

«Якщо брати класичну модель виборів за відкритими списками, то це означатиме, що в наших умовах, де дуже багато суб’єктів виборчого процесу, виборцям ще потрібно буде додавати брошурку, за якою вони в короткий термін мають визначитися зі своїм вибором. Це дуже складно. І навіть немає впевненості, що сам виборець готовий до цього», – пояснив політолог.

Другий момент – потрібно багато часу для підрахунку голосів, продовжив він.

За його словами, в разі запровадження системи за відкритими списками термін підрахунку голосів зросте в кілька разів.

«При цьому ймовірно, що якщо запроваджувати вибори за відкрити списками – то громадські активісти не потраплять в парламент. Шанси зменшуються», - каже політолог.

Експерт пояснив, що відкриті виборчі списки фіксують насамперед популярних осіб, тих осіб, які на слуху у виборця. Активістські організації, наприклад, не мають такої високої впізнаваності.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що у 2014 році вибори до ВРУ відбудуться за відкритими спискамиСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ті, хто купує виборчі округи, все одно матимуть можливість пройти до парламенту. Вони купуватимуть свої місця в списку, а потім домагатимуться того, щоб уже у відкритих списках їх обрали. Тому відкриті виборчі списки – перебільшена й дуже переоцінена модель запиту на оновлення. Однозначно, оновлення не відбудеться», – резюмував Андрій Дуда.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко заявив, що докладе всіх зусиль для того, щоб провести до кінця 2014 року дострокові вибори до Верховної Ради України на пропорційній основі за відкритими списками.

Як відомо, згідно з програмою діяльності Кабміну, міністр юстиції Павло Петренко зобов'язаний запровадити на парламентських виборах пропорційну виборчу систему з відкритими списками.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: