Карта ООС: ситуація на сході України на 16 травня

Читать на русском

Ситуація на сході країни за станом станом на 06:00 16 травня 2018 року по даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Обстановка на лінії зіткнення минулої доби особливих змін не зазнала. Основна активність противника прийшлася на післяобідній та нічний час, бойові дії тривали по всій лінії розмежування. Противник не знижує активності вогневих провокацій та продовжує обстрілювати наші оборонні позиції, зокрема, із застосуванням забороненої Мінськими домовленостями ствольної артилерії. Підрозділи Об’єднаних сил ведуть активну оборону та дають адекватну відповідь.

Загалом усі 45 ворожих обстрілів, що були зафіксовані на лінії зіткнення минулої доби, визначені як прицільні.

З метою збереження життя та здоров’я особового складу, а також знищення активних вогневих засобів противника, військовослужбовці Збройних Сил України 25 разів відкривали вогонь у відповідь, застосовуючи виключно дозволену Мінськими домовленостями зброю.

На жаль, внаслідок ворожих обстрілів з боку російсько-окупаційних військ загинув один наш захисник, 1985 р.н.

Ще двоє наших захисників були поранені внаслідок ворожих обстрілів. Стан здоров’я військовослужбовців оцінюється як задовільний.

Бойовики окупаційних адміністрацій РФ вкотре застосували зброю проти мирного населення на лінії розмежування

Близько 6 ранку минулої доби, з міномету калібру 82 мм російсько-окупаційні війська обстріляли н.п. Новгородське. Пошкоджено дві житлові будівлі по вул. Слов’янська, втрат серед цивільного населення, на щастя, немає. Вогонь вівся з напрямку н.п. Залізна Балка, що знаходиться на тимчасово непідконтрольній Україні території.

Напрямки

Луганський напрямок

Минулої доби зафіксовано 16 прицільних обстрілів з боку противника. Найбільше загострення спостерігалося в районі Зайцевого та Залізного.

З мінометів калібру 120 та 82 мм ворог вів вогонь по наших опорних пунктах в районах Залізного, Зайцевого, Новгородського, Новозванівки, Травневого та Троїцького. Загалом, у бік наших військових було випущено понад 100 мінометних мін різних калібрів. Противник також активно застосовував гранатомети та стрілецьку зброю різних типів і калібрів.

В районі Світлодарська провокаційний вогонь по позиціям Об’єднаних сил окупанти вели з озброєння БМП, а в районі Троїцького – із зенітної установки ЗУ-23-2.

Неподалік Золотого та Катеринівки противник вів обстріли наших позицій зі стрілецької зброї.

Донецький напрямок

Зафіксовано 29 ворожих обстрілів та вогневих зіткнень, переважно зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів та гранатометів різних типів. Активність противника відзначається в районах населених пунктів Водяне, Верхньоторецьке, Гнутове, Кам’янка, Красногорівка, Лебединське, Мар’їнка, Опитне, Павлопіль, Піски та Талаківка. Найбільша кількість ворожих обстрілів, – 8 разів, зафіксована в районі Широкиного.

Поряд з цим, у районі Верхньоторецького, Талаківки, Пісків та Широкиного противник застосовував міномети калібру 120 та 82 мм. У бік наших військових було випущено близько 20 мін.

Інформація Прес-центру Об’єднаних сил

Один із наших підрозділів, що обороняється в районі Мар’їнки, вночі здійснив рейд в тил противника. В ході короткого бою було захоплено три ворожих міномета, з яких ворог постійно вів вогонь по наших позиціях. Наразі дані зразки озброєння переміщуються в район відведення, який чітко визначений Мінськими домовленостями, де буде здійснено їх подальше вивчення.

Втрат серед військовослужбовців Об’єднаних сил немає. Командир підрозділу та його підлеглі, які брали участь у рейді, подані до державних нагород.

Поточна ситуація на сьогодні, 16 травня, в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях

З опівночі в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 10 прицільних обстрілів наших опорних пунктів. З мінометів калібру 120 мм противник обстріляв наші позиції в районі населених пунктів Майорськ та Опитне. Під вогнем мінометів калібру 82 мм також опинилися наші опорні пункти в районі Водяного та Світлодарська.

Загалом у бік наших військових було випущено понад 50 мін різних калібрів.

Вогневі провокації противника зі стрілецької зброї різних калібрів, гранатометів та БМП також відбулися в районі Станиці Луганської на Луганському, а також в районах Водяного, Гнутового та Опитного на Донецькому напрямку.

Підрозділи Об’єднаних сил ведуть активну оборону. У 4 випадках наші військові відкривали адекватний вогонь у відповідь.

Станом на 09:00 сьогодні, втрат серед наших військовослужбовців немає.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: