Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Володимир Ар'єв

Читать на русском
Нардеп Ар'єв дав 23 обіцянки, з яких ще половину потрібно виконати до кінця каденції. Не складається в політика із запевненнями щодо Савченко та Войцеховського.
Володимир Ар'євСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми вирішили подивитись, як працює нардеп Володимир Ар'єв (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Незважаючи на те, що багато хто пам'ятає Ар'єва як відомого журналіста, він уже досить досвідчений політик і як народний депутат був у трьох скликаннях Верховної Ради. З листопада 2014 року він дав 23 обіцянки, з яких 8 виконав і три провалив. До кінця своєї каденції Ар'єву належить виконати або провалити ще 12 обіцянок. Зараз його загальний політичний рівень відповідальності становить 46%, а на посаді нардепа нинішнього скликання – 35%.

Володимир Ар'євНародний депутат України

Частину обіцянок Ар'єв давав як голова Постійної делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи. Як і багато політиків, він встиг провалити обіцянку про те, що Україна отримає лібералізацію візового режиму до кінця 2016 року. І хоча виконання цієї обіцянки не належить до компетенції народного депутата України, ми зафіксували цю заяву для зваженої характеристики поведінки персони в публічному просторі.

«Як я раніше говорив, лібералізація візового режиму для України буде до кінця 2016 року. Противників у Європі дуже багато, вони заряджені. Але власні зрадофіли гірші за проплачених Москвою лобістів, тому що свої», – написав Ар'єв на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, Україна технічно виконала всі умови для отримання безвізового режиму ще в 2016 році, проте право їздити до країн Шенгенської зони без отримання візи українці отримали лише в червні 2017 року.

Володимир Ар'євНародний депутат України
Ар'єв запевнив, що Україна отримає лібералізацію візового режиму до кінця 2016 рокуСказано 2 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Роком раніше Ар'єв пообіцяв вручити президенту Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер петицію, яка містить підписи більш ніж 47 тисяч громадян з усього світу із закликом звільнити делегата від України Надію Савченко, яка на той момент перебувала в російській в'язниці. Незабаром Ар'єв повідомив, що Анн Брассер вимагає негайного звільнення Савченко згідно з дипломатичним імунітетом, але обіцяну міжнародну петицію так і не передав.

А в 2017 році він запевнив, що українська делегація не поїде на 137-ю Асамблею Міжпарламентського союзу в Санкт-Петербурзі.

«З МПС у нас ситуація ви знаєте яка. Не вдасться уникнути століття революції й МПС в Санкт-Петербурзі Україна ігнорує», – заявив він. Напередодні заходу Верховна Рада закликала країни-члени Міжпарламентського союзу бойкотувати 137-ю Асамблею в Російській Федераціі. Ар'єв голосував за ухвалення постанови Ради.

Поки що в процесі виконання його обіцянка підтримати рекомендацію запровадити візовий режим з РФ. «Я голосуватиму за запровадження візового режиму з РФ», – написав він на своїй сторінці в Facebook, але поки можливість підтримати таку ініціативу нардепу не випадала.

Володимир Ар'євНародний депутат України
Ар'єв пообіцяв підтримати рекомендацію запровадити візовий режим з РФСказано 6 жовтня 2016 р.Статус обіцянки: Архів

Окрім запевнень у міжнародній політиці, Ар'єв давав ще й передвиборчі обіцянки, частина з яких досі чекає свого часу.

Балотуючись за одномандатним виборчим округом №218, Володимир Ар'єв у передвиборчій програмі заявив, що розширюватиме енергонезалежність за рахунок диверсифікації джерел енергоносіїв та збільшуватиме фінансування на розвиток альтернативних видів енергії. Поки що в цій сфері за більш ніж три роки Ар'єв встиг лише підтримати законопроект «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг». Як відомо, НКРЕКП здійснює державне регулювання, моніторинг і контроль за діяльністю суб'єктів господарювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Був у Ар'єва в передвиборчій програмі й блок економічних обіцянок, які поки що сильно просідають в плані виконання. Обіцянки запроваджувати дієві механізми подолання корупції та скасувати «корупційний податок» ще не здійснилися.

«Команда, що об'єдналася в «Блок Петра Порошенка», сформулює в наступній Верховній Раді потужну проєвропейську та проукраїнську більшість, яка створить умови для виведення нашої країни на новий рівень розвитку. Запровадження дієвих механізмів проти корупції. Зняття «корупційного податку» на економіку. Соціально відповідальний бізнес має платити податки до бюджету, а не забезпечувати чиновників», – записано в передвиборчій програмі Володимира Ар'єва, який поки що, як і БПП, не сильно просунувся у виконанні цих запевнень.

Володимир Ар'євНародний депутат України
Ар'єв запевнив, що незаконного будівництва на вул. Олевській не будеСказано 19 березня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Не впорався нардеп з обіцянкою зупинити незаконне будівництво в Києві на вулиці Олевській, 7.

«Знову Олевська й знову ліквідація нового бандитського будівництва від Войцеховського. Минулого року засипали один котлован, то вони вирили з іншого боку. Ніяк не вгамуються. Просто тупо риють без жодного землевідведення й дозволу! Сьогодні завдяки спільним зусиллям засипали й цей котлован. Незаконного будівництва не буде!», – пообіцяв Ар'єв, проте будівництво продовжилося. Нагадаємо, що зараз в Києві під арештом перебувають понад 40 новобудов Войцехівського на час кримінального розслідування з приводу їх будівництва.

Поки невиконаними залишаються обіцянки голосувати за позбавлення депутатської недоторканності будь-якого депутата незалежно від прізвища й фракції, а також підтримати в Раді законопроект за скасування безмежної депутатської недоторканності.

«Я завжди голосував за скасування безмежної недоторканності, поки був народним депутатом, і буду голосувати далі. А в чужому піарі на популізмі брати участь не збираюся», – написав він у своєму Facebook. Протягом року в нардепа ще може з'явитися можливість підтримати відповідний законопроект.

Не дуже склалося й із виконанням програмної обіцянки Ар'єва сприяти створенню першого робочого місця для молоді. Протягом трьох років у Раді реєструвалися законодавчі ініціативи з приводу поліпшення ситуації з роботою для молоді, проте жоден із них так і не був розглянутий парламентом. Станом на травень 2018 року в Раді чекає на розгляд низка законодавчих ініціатив щодо надання молоді першого робочого місця.

Також нардеп запевнив, що не голосуватиме за закони, які знизять рівень незалежності антикорупційних відомств.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші народні депутати, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: