Переговори без Путіна: чого чекати від зустрічі в Аахені?

Читать на русском
Євген Магдакандидат політичних наук

Сьогодні, 10 травня, президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон зустрінуться в німецькому Аахені, де останньому вручать премію Карла Великого. Раніше канцлер ФРН відзначала, що йдеться не про Нормандський формат, оскільки Володимира Путіна на цій зустрічі не буде. За словами міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, на переговорах Україна зосередиться на питаннях безпеки, звільнення політичних ув'язнених і заручників, а також миротворчої місії.

Виконавчий директор Інституту світової політики, політолог Євген Магда зазначив, що хоча сьогоднішня зустріч лідерів Німеччини, Франції та України на полях вручення премії Карла Великого буде не надто тривалою, вона виглядає важливою для пошуку врегулювання на Донбасі.

Чому саме зараз?

На його думку, співпали в часі кілька факторів.

«У Німеччині завершилося формування коаліції. Наближаються президентські вибори в Україні, а Еммануель Макрон скоро відзначить першу річницю перебування на чолі Франції. Берлін і Париж зацікавлені в тому, щоб продемонструвати власну можливість впливати на врегулювання конфлікту на сході України, заради чого, власне, й створювався Нормандський формат», – підкреслив Магда.

Чому без Путіна?

Показово, що зустріч лідерів Німеччини, Франції та України проходить без Путіна, який кілька днів тому вчетверте вступив на посаду російського президента, звернув увагу політолог.

«З моменту утворення Нормандського формату відбулися лише три зустрічі лідерів країн, які увійшли до нього, й назвати ККД цього квартету вражаючим буде помилкою», – уточнив він.

На його переконання, російський лідер, з огляду на його поведінку, зацікавлений у затягуванні часу.

Він не має намірів ані виходити з переговорів про врегулювання на Донбасі, ані інтенсифікувати їх. Путін тягне час, намагаючись дочекатися нагоди для впливу на процес виборів в Україні.

Роль Дональда Туска

Чому в переговорах візьме участь Дональд Туск? Голова Європейської Ради вже визначив разом із Петром Порошенком дату проведення саміту Україна-ЄС улітку цього року, нагадав експерт.

«Проте Туск не залишає поза увагою й власні політичні перспективи, адже його повноваження голови Європейської Ради скоро спливають», – додав політолог.

«Втім, сьогодні його перебування поряд з учасниками Нормандського формату нагадує тролінг офіційної Варшави, представники якої (політичні опоненти Туска) неодноразово виступали за перегляд формату переговорів про врегулювання конфлікту на сході України», – пояснив Магда.

США за лаштунками

Проте ще більш вагомим чинником впливу на ситуацію виглядає активізація ролі США в пошуках миру на Донбасі, акцентував експерт.

«Після призначення минулого року Курта Волкера спеціальним представником Державного департаменту з питань Україні в позиції Вашингтона щодо врегулювання не лише зазвучав метал, але й почалися більш активні згадки про ситуацію в Криму. Спроба російського втручання в перебіг виборів у США не залишила байдужим заокеанський істеблішмент, який суттєво змінив своє ставлення до Росії», – зазначив політолог.

Четверта спроба Путіна. Чим небезпечний 2019 рік для України?Четверта реінкарнація Путіна. Як завжди, розслаблятися зарано. Як саме очільник Кремля спробує скористатися передвиборчою турбулентністю в Україні, аналізував політолог Олександр Радчук.

На його думку, хоча США безпосередньо не долучилися до Нормандського формату, їхня готовність діяти більш активно стає дедалі очевиднішою.

Якими будуть наслідки зустрічі?

«Помилковим є припущення, що в Аахені остаточно вирішиться питання введення «блакитних шоломів» ООН на Донбас – учасникам Нормандського формату для такого кроку елементарно бракує повноважень», – уточнив він.

«Тому максимум, на який логічно розраховувати, – узгодження позицій перед візитами Ангели Меркель та Еммануеля Макрона до Росії, які відбудуться в другій половині травня. І вже залежно від переговорів у РФ можна буде говорити про нову можливу зустріч у повноцінному Нормандському форматі», – резюмував Євген Магда.

Нагадаємо, канцлер ФРН Ангела Меркель підтвердила, що президент Росії Володимир Путін не братиме участі в зустрічі.

Як писали ЗМІ з посиланням на джерела в МЗС РФ, Москва нічого проти таких зустрічей не має, оскільки питання миротворців вирішується в Радбезі ООН.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: