Стало відомо, коли Україна зможе вийти із СНД

Читать на русском
Вихід України з координаційних рад Співдружності незалежних держав може зайняти щонайменше рік.

Вихід України з координаційних рад Співдружності незалежних держав може зайняти щонайменше рік.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив постійний представник Росії при організації Андрій Шведов у інтерв'ю газеті «Известия».

Україна збирається вийти із СНД: реакція соцмережУкраїна планує вийти із СНД, а також призупинити деякі статті договору про дружбу з Росією.

«У статуті СНД чітко прописано: держава має офіційно повідомити виконком за рік до виходу», – сказав він, нагадавши, що саме так сталося з Грузією, коли вона виходила із СНД.

За словами Шведова, Київ не підписував статут, проте є підписантом установчої Біловезької угоди, в якій процедура виходу не прописана.

«Значить, у справу вступає Віденська конвенція про правила укладання міжнародних договорів. Таким чином, вихід може статися в будь-який час за згодою всіх учасників організації після консультацій із ними або через 12 місяців після офіційного письмового повідомлення», – пояснив російський дипломат.

Шведов також заявив, що Україна може вийти з установчого договору, але залишитися учасником якихось інших угод у рамках СНД. За його словами, українська влада має повідомити про свої плани заздалегідь, оскільки ці процедури вимагають переговорів, на які відводиться рік.

Нагадаємо, 14 березня голова МЗС України Павло Клімкін повідомив, що підконтрольне йому відомство підготувало пропозиції щодо виходу країни із СНД і про денонсацію договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною і Росією.

2 травня РНБО ухвалила рішення про припинення участі країни в координаційних радах СНД. Відомство доручило МЗС вжити заходів щодо припинення дії окремих міждержавних угод.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: