У чому проблеми накопичувальної системи та виплати пенсій?

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Дійсно, є застереження від багатьох донорів щодо запровадження накопичувальної системи. І вони будуть доти, доки ПФ не стане бездефіцитним і не будуть вирішені проблеми першого рівня пенсійної системи.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів заступник співголови «Стратегічної групи радників за підтримку реформ» Павло Кухта, оцінюючи заяву Всесвітнього банку, який порадив Україні відкласти накопичувальну систему пенсій на певний час.

«Є питання щодо того, де в принципі взяти цей ресурс на накопичувальні пенсії. Якщо його взяти з наявних рештків, то, відповідно, зменшуються надходження до ПФ. Якщо створювати додаткові внески, то підвищується навантаження на фонд заробітної платні, який ледь-ледь вдалося знизити в 2015 році. Відповідно, в одній ситуації розбалансуються публічні фінанси, а в іншій – збільшується податкове навантаження», – зазначив Кухта.

Тому тут є проблема й застереження полягає саме в цьому, додав він.

Крім того, за його словами, є питання до готовності української фінансової системи абсорбувати ці кошти.

«Тобто питання в тому, наскільки там готові інструменти. З іншого боку, маємо розуміти, що важко без якогось додаткового притоку запустити фінансову систему, налагодити роботу. Тому що в принципі немає коштів, відповідно, вона не працює нормально, гроші не приходять», – пояснив експерт.

Пенсії – найбільші видатки в державі. Приблизно чверть видатків усього державного сектору – це пенсії. Відповідно, зміни в них коштують дуже дорого. Десята частина того, що виробляє економіка, забирається на пенсії.

«Це великі суми. Якісь зміни в системі також коштують грошей. І це також дорого обходиться економіці. Ми мали економічну кризу фактично через те, що наші пенсійні видатки становили 18% ВВП у 2014 році», – констатував він.

«Майже п’ята частина економіки йшла на пенсії. Це було вагомою причиною кризи 2014 року. Тому дійсно це масштабна проблема ресурсу, грошей», – резюмував Павло Кухта.

Два роки тому віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко заявив, що Кабмін не відкликатиме внесений до Верховної Ради України законопроект №4608 про накопичувальну систему пенсійного забезпечення.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: