Чи можуть у разі виявлення психічних розладів визнати Савченко неосудною?

Читать на русском
Анна Малярюрист-кримінолог

Психіатричні розлади в своїй більшості не позбавляють людину можливості усвідомлювати характер своїх дій та керувати ними.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала юрист, експерт-кримінолог Ганна Маляр, передає «Слово і Діло».

«Наявність психіатричного розладу не тягне за собою автоматично неосудність. Лише дуже вузька група психіатричних захворювань є підставою для визнання особи неосудною та звільнення від кримінальної відповідальності», – констатувала Маляр.

За її словами, саме тому ймовірність неосудності Савченко тяжіє до нуля.

«Тобто Савченко усвідомлювала, що вона робить», – зазначила юрист.

Тим більше головний психіатр підтвердив, що добре її знає й, на його думку, вона психічно здорова, нагадала експерт.

Притягнення до кримінальної відповідальності та арешт Савченко: як голосували нардепиАрешт Надії Савченко сьогодні схвалила Верховна Рада. Слово і Діло розбиралось, як голосували фракції та групи.

«Не потрібно в її діях шукати прояви чогось українського чи характерного для нинішнього парламенту. В країні війна й кожен другий або третій силовик є агентом ворожої держави. І так дивно, що за чотири роки війни з таким обігом нелегальної зброї обійшлося без масових убивств на контрольованій території. Є сподівання, що ця справа «не здується», – резюмувала Ганна Маляр.

Нагадаємо, раніше Антон Геращенко заявив, що Надія Савченко має пройти примусове обстеження у психіатра. Також прем'єр-міністр Володимир Гройсман назвав наміри Савченко проблемою з психічним здоров'ям.

Президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман заявив, що знайомий із Савченко. За його словами, позафракційний народний депутат Надія Савченко є особливою й радикальною особою, але вважати її психічно хворою підстав немає.

Як депутати голосували за подання ГПУ щодо Савченко – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: