Громадські активісти вимагають відкрити дисциплінарну справу щодо судді Корнієнка

Читать на русском
Громадські активісти вимагають відкрити дисциплінарне провадження щодо судді Сергія Корнієнка.

Відкрити дисциплінарну справу щодо судді Васильківського міськрайоного суду Київської області Сергія Корнієнка вимагає громадська організація «Ліга громадського контролю».

З відповідною дисциплінарною скаргою звернулася до Вищої ради правосуддя голова цієї організації Надія Омельянчик. Йдеться про суддю, який 27 грудня минулого року в стані алкогольного сп’яніння скоїв смертельне ДТП на вулиці Васильківській у Києві. Рухаючись на власному позашляховику Land Rover Freelander (державний номер АА2252АО), суддя в умовах повної видимості збив на смерть громадянина Сергія Дьоміна на очах його дружини (обидва перебували на зупинці громадського транспорту). У скарзі наголошується, що цей трагічний інцидент порочить звання судді та підриває авторитет правосуддя, в тому числі в питаннях моралі, недотримання інших норм суддівської етики та стандартів поведінки, які забезпечують суспільну довіру до суду (п. 3 ч. 1 ст. 106 закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Порядок на дорогах: як зміниться життя автомобілістів у 2018 роціУ новому році на автомобілістів чекає низка законодавчих новацій. Вони стосуватимуться як змін до ПДР, так і вирішення проблеми з авто на іноземній реєстрації. Чого слід очікувати та якою буде реакція автомобілістів – у матеріалі Олександра Радчука.

«За результатами біологічних аналізів Корнієнка С.В., у його сечі та крові виявили значний вміст алкоголю (1,8 проміле), хоча Корнієнко С.В. намагався «залагодити» питання з алкогольним сп’янінням на місці ДТП та в Обласному психіатрично-наркологічному медичному об’єднанні (с. Глеваха Васильківського району Київської області)», – йдеться в документі.

Автор скарги наголошує, що має місце очевидний конфлікт інтересів, адже раніше суддя неодноразово ухвалював позитивні рішення (у близько 130 справах!) за поданнями та позовами керівника цього медичного закладу, який, до того ж, розташований не в Києві (де суддя скоїв смертельне ДТП), а в Київській області – на території, що належить до юрисдикції суду, в якому працює Сергій Корнієнко. Він, однак, не виконав норму закону України «Про судоустрій і статус суддів», яка вимагає в разі виникнення в судді реального чи потенційного конфлікту інтересів не пізніше наступного робочого дня з моменту виникнення такого конфлікту інтересів у письмовій формі повідомити про це Раду суддів України. Попри все це Сергій Корнієнко продовжує працювати на посаді та відправляти правосуддя.

Керівник «Ліги громадського контролю» наголошує, що й окрім смертельного ДТП, яке напідпитку скоїв цей суддя, до нього вистачає запитань у громадськості. Зокрема, він здійснював розгляд щонайменше 8 справ та ухвалював рішення… перебуваючи у відпустці в Турецькій Республіці! Крім того, активісти вказують на кричущу невідповідність матеріального рівня життя родини судді з його легальними статками. Зокрема, у скарзі до Вищої ради правосуддя зазначено, що офіційна зарплата Сергія Корнієнка трохи менша, ніж 25 тисяч гривень, він має не утриманні непрацюючу дружину та дочку-студентку юридичного факультету КНУ ім. Шевченка, але водночас родина володіє кількома дорогими квартирами (в тому числі в окупованому Криму), двома позашляховиками (Land Rover та Infinity FХ-35), земельною ділянкою в престижному передмісті столиці тощо. В підсумку скарги, що викладена на 10 сторінках, керівник «Ліги громадського контролю» просить Вищу раду правосуддя застосувати до судді Васильківського міськрайоного суду Київської області Корнієнка Сергія Валерійовича дисциплінарне стягнення у вигляді подання про звільнення судді з посади.

Нагадаємо, в ніч на 3 січня сталася аварія, учасником якої також став суддя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: