Виконання «Мінська» та розпуск «Л/ДНР»: що потрібно знати про заяву Волкера з приводу Донбасу

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Заява Курта Волкера про розформування створених Росією так званих «ЛНР» і «ДНР» викликала резонанс, але ж спецпредставник США сказав усе чітко, зрозуміло й по суті.

Таку думку в своєму блозі висловив політолог Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

Експерт уточнив, що згідно з нормами міжнародного права та українського законодавства, території на Донбасі, тимчасово непідконтрольні українському уряду, вважаються окупованими саме РФ, яка почала агресивну війну проти України в 2014 році.

«Таким чином, так звані «ДНР» і «ЛНР» можна вважати лише представниками окупаційної влади на цих територіях – Росії», – додав політолог.

У РФ відреагували й сказали, що Курт Волкер своїми пропозиціями порушує Мінські домовленості, нагадав він.

«Але ані в «Мінську-1», ані в «Мінську-2» немає ані слова про так звані «ДНР» чи «ЛНР», а підписи Захарченка та Плотницького там стоять просто як фізичних осіб без зазначення будь-яких посад або повноважень», – зазначив експерт.

«А ось у підсумковій декларації за результатами переговорів у Мінську 12 лютого 2015 року підкреслено, що, зокрема, президент РФ схвалює комплекс заходів із виконання Мінських угод, а підпис під зазначеним комплексом заходів стоїть посла Російської Федерації Зурабова як офіційної особи РФ», – підкреслив фахівець.

Тобто Волкер абсолютно має рацію, говорячи про ліквідацію так званих «Л/ДНР», пояснив він.

«Все це є нічим іншим, як частковим виконанням 10-го пункту «Мінська-2», який передбачає: «виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки, а також найманців із території України під наглядом ОБСЄ, роззброєння всіх незаконних груп», – резюмував Олександр Мусієнко.

Відзначимо, що таку позицію американський дипломат висловлює вже не вперше.

Також Курт Волкер заявив, що вибори пройдуть лише тоді, коли миротворці ООН встановлять контроль над Донбасом.

Нагадаємо, Петро Порошенко 22 січня 2014 року пообіцяв провести місцеві вибори на Донбасі, щойно Росія виконає четвертий пункт Мінського меморандуму – закриє кордон і забере підрозділи з території України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: