Соціальна допомога населенню: яке завдання саботують в уряді?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Є серйозні недопрацювання в питанні надання соціальної допомоги. Прогалина стосується створення Єдиного державного реєстру отримувачів соціальної допомоги.

Про це на своїй сторінці в Facebook розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру, економіст Борис Кушнірук, передає «Слово і Діло».

Економіст звернув увагу, що в Україні є постанова Кабміну від 19 липня 2017 №604 про створення Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій до 20 грудня 2017 року, але, по-перше, вона стосується лише житлових субсидій, а по-друге, цього реєстру немає.

«Спочатку уряд Яценюка, а потім і уряд Гройсмана, насамперед ідеться про Міністерство соцполітики, які відверто саботують створення Єдиного державного реєстру отримувачів соціальної допомоги», – наголосив експерт.

Він підкреслив, що ніхто в країні, включно з прем'єром та профільним міністром, не знає, скільки в нас отримувачів соціальної допомоги. Також ніхто не знає, чи законно вони її отримують.

«По суті, йдеться про те, що майже 130 мільярдів гривень витрачаються з величезним потенціалом корупційних зловживань та банального розкрадання бюджетних коштів. Поява єдиного реєстру з проведенням перевірки всіх отримувачів соціальної допомоги могла б зекономити щонайменше 15-20 мільярдів гривень», – пояснив фахівець.

«Саботування вирішення цього завдання вказує, що в уряді є ті, хто має можливість збагачуватися на наявній непрозорій системі надання різноманітних видів соціальної допомоги», – резюмував Борис Кушнірук.

Нагадаємо, ще минулого року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що Єдиний реєстр отримувачів соціальної допомоги буде створений у 2018 році. Наразі обіцянка має статус «у процесі».

Раніше ми повідомляли, скільки витратять на соцпрограми для киян у 2018 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: