Що має бути в пріоритеті при виборі військових для миротворчої місії на Донбасі?

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Україні слід розуміти, що в кожній країні є різні групи, різні політики з різними інтересами. Умовно кажучи, як проросійські, так і антиросійські.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Золотарьов, оцінюючи готовність Фінляндії та Швеції допомогти в миротворчій операції на Донбасі.

«Напевно, поки що, незважаючи на ініціативу країн, краще відкласти питання щодо їхніх миротворців. Швецію абсолютно нейтральною щодо РФ назвати складно, а Фінляндія тривалий час перебувала під впливом СРСР. Звичайно, не настільки, як Білорусь. Але цілком імовірно, що зв'язки залишилися. Хоча все потрібно розглядати окремо», – зазначив Золотарьов.

Перш за все потрібно дивитися не лише на країну, а на те, які політики в конкретній країні це схвалюють, хто за ними стоїть, чи є там зв'язки з РФ, констатував він.

На його думку, краще орієнтуватися на Велику Британію та США, або на англосаксонський світ загалом, тобто, можливо варто залучити Канаду, Австралію та Нову Зеландію.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

«Звичайно, апелюють до Австрії, оскільки вони мають досвід, але річ у нашій ситуації не лише в досвіді. Це рутинні операції, рідко коли доходить до збройних зіткнень. Якщо миротворці заходять на лінію розмежування, то, як правило, гаряча фаза конфлікту припиняється й усе завмирає на довгі роки. Наприклад, Кіпр. Там досі стоять війська ООН, які розмежовують північну та південну частини», – пояснив експерт.

За його словами, перш за все Україні варто орієнтуватися на політичний курс країни.

«Як правило, англосаксонські країни з Росією не дружать і не мають зв'язків. Це протилежні світи й культури. Яким би уряд у цих країнах не був, він усе одно, як правило, не підтримує Росію, тим більше в її агресивних діях», – уточнив він.

На Західну Європу орієнтуватися варто меншою мірою, тим більше на Францію або Німеччину, додав політолог.

«Це ЄС, великі друзі Путіна, які були й будуть. ЄС – це одна бюрократична машина, зацікавлена ​​у великих бюджетах, у них загальне розуміння світу, й воно відрізняється від англосаксонських країн. Загалом, пріоритетом Україні варто було б обрати ідеологічну спрямованість політики», – резюмував Володимир Золотарьов.

Днями стало відомо, що Німеччина готова до відправлення своїх військових на Донбас.

До яких країн Європи та з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло завершення конфлікту – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: