Роковини розстрілів на Майдані: чи покарають винних?

Читать на русском
Віталій Титичадвокат сімей Небесної сотні

Запах горілих шин, вогонь і масові розстріли. Таким запам'ятається Київ у період 18-20 лютого. Саме в ці дні в історії України з'явилася Небесна Сотня. Завершити слідство щодо трагічних подій мали ще в 2017 році. Тоді Юрій Луценко пообіцяв, що експертизи щодо розстрілів на Майдані в лютому 2014 року будуть завершені до четвертого кварталу. Трохи пізніше генпрокурор заявив, що слідство завершать до кінця осені. Однак обидва дедлайни провалені. Наразі Генеральна прокуратура України говорить про зрушення в розслідуванні злочинів, скоєних під час Євромайдану.

До річниці Майдану «Слово і Діло» вирішило дізнатись, як проходить розслідування, чи є шанси довести провину тих, хто віддавав наказ вбивати, й почути судові вироки.

Адвокат сімей Небесної Сотні Віталій Тітич розповів, що проваджень щодо Майдану дуже багато, вони на різних стадіях, деякі – вже в суді, а деякі – ще на стадії досудового розслідування.

«Перспектива поки що є в єдиного кримінального провадження. Йдеться про розгляд у Святошинському суді щодо безпосередніх виконавців терористичного акту 20 лютого, який призвів до масової загибелі людей та пораненнь із тяжкими наслідками. Там дійсно більш-менш процес рухається, величезна кількість доказів досліджена», – зазначив Тітич.

Наразі слідство підходить до найбільш важливих моментів, які перевернуть уявлення про те, що відбувалося тоді й що відбувається зараз, уточнив він.

«Зараз усі зосереджені на тому, щоб не зірвати бодай цей єдиний процес», – додав адвокат.

За його словами наразі залишається триматися провадження щодо 20 лютого, адже є сподівання, що історія буде доведена до логічного кінця, проте в усіх інших питаннях суцільний реванш системи Януковича, яка була ним збудована й нікуди не поділася.

«Усі на місці. Очевидно, що йде серйозна війна. Там перспектив зміни його посіпак у вигляді сьогоднішніх прокурорів і суддів немає», – підкреслив він.

Треті роковини розстрілу Майдану: головні невиконані обіцянки політиківУ треті роковини кривавих подій Революції гідності «Слово і Діло» пригадує невиконані обіцянки постмайданної влади.

Крім того, експерт нагадав про конфліктну ситуацію між керівництвом Генпрокуратури та керівником Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури.

«Була й заява щодо злочинів Юрія Столярчука, були й численні дисциплінарні провадження. Про конфлікт багато говорили, він дійсно є. Чомусь керівництво ГПУ діє так, щоб шкодити розслідуванню. З якою метою? Через власну недолугість, брак юридичної освіти чи це якісь умисні дії в частині певних домовленостей, сказати складно. Проте це триває доволі довго», – резюмував Віталій Тітич.

Раніше аналітики «Слова і Діла» розповіли, хто з українських політиків і коли обіцяв покарати всіх причетних до кривавих подій на Майдані.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: