«Спекулятивний» капітал: яка ситуація з російськими інвестиціями в Україні

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

У ракурсі розгрому будівлі Сбербанку, який влаштували в Києві, та загальної ситуації варто звернути увагу на деякі моменти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи ситуацію з погромами дочок російських банків в Україні.

«Важливо розуміти, що в 2016 році Україна отримала 3,4 мільярда доларів прямих іноземних інвестицій, з яких 2,5 мільярди доларів були заведені в банківський сектор. І левова частка з них – саме ті гроші, які дали росіяни на рекапіталізацію своїх українських дочок. А та частина, яка заходила у вигляді прямих іноземних інвестицій, начебто й не в банківський сектор, також багато в чому мала російське походження», – зазначив Устенко.

За його словами, приблизно така ж ситуація була минулого року.

«Притоки іноземних інвестицій були різко обмежені, але частина грошей, яка заходила і йшла за статтею начебто від ЄС, має російське походження», – пояснив він.

Наприклад, у ситуації з Альфа-Банком потрібно розуміти, що формально він не є російською структурою, підкреслив експерт.

Як нардепи обіцяли протистояти роботі російських банків в УкраїніСлово і Діло згадувало, як народні депутати обіцяли боротися з роботою російських банків в Україні.

«Ми отримуємо прямі іноземні інвестиції з підписом Німеччини або Балтійських країн, тому що частина власників цього банку мають європейське походження й нібито не є громадянами РФ, але при цьому потрібно розуміти, що все одно йде частина російських грошей. Тому ситуація дивна. З одного боку, ми нібито й не хочемо співпрацювати з РФ, а з іншого – нібито й не проти змінити свою позицію, коли сйдеться про гроші, або принаймні намагаємося не виставляти на показ якісь моменти», – додав економіст.

«Ми ж не кричимо, коли справа стосується прямих іноземних інвестицій, щоб вони забрали свої «брудні» гроші, а цілком нормально їх у себе використовуємо. Тому не все так однозначно, якщо думати суто в економічній площині. Однозначно лише те, що навантаження, яке раніше було й припадало на частку РФ, істотно зменшилося після останнього Майдану», – резюмував Олег Устенко.

Нагадаємо, минулих вихідних активісти в Києві влаштували погром офісу Росспівробітництва та Сбербанку, пообіцявши продовжити протести.

Як нардепи обіцяли протистояти роботі російських банків в Україні – в нашому огляді за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: