Перед яким вибором опиниться влада та що буде з економікою без грошей МВФ?

Читать на русском
Олег Устенкоексперт у сфері економіки

Українська економіка протягне без кредитних грошей. Питання в тому, як довго. Приблизно півроку ми протягнемо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко, оцінюючи ситуацію з наданням нового траншу від МВФ.

«Особливих проблем Україна може уникнути протягом півроку й просто витрачати свої золотовалютні резерви, підтримуючи курс на тому рівні, на якому ми зараз його бачимо, але створюючи нові ризики для кінця 2018-початку 2019 року, тому що в цей період потреба в іноземній валюті різко збільшиться», – констатував Устенко.

З одного боку, можна брати гроші золотовалютних резервів, а з іншого – потрібно йти на глобальну девальвацію, уточнив він.

«Жодних альтернатив, якщо не зберігати співпрацю з МВФ, український уряд та НБУ взагалі не мають», – підкреслив експерт.

На його думку, саме тому влада зараз має бути мотивована як ніколи на те, щоб зберегти співпрацю з МВФ.

Однак є ще один нюанс, а саме обмежувач, пов'язаний із необхідністю виконання взятих на себе раніше зобов'язань, зазначив він.

«Перш за все йдеться про все те, що стосується антикорупційної боротьби та проведення приватизації. Наскільки можливо буде знайти політичний консенсус? Це буде зробити складно, але під загрозою економічного колапсу доведеться», – додав Устенко.

Економіст висловив надію на те, що співпрацю з МВФ вдасться продовжити.

«Економічна ситуація може погіршитися так різко, що без кредиту та закачування валюти за всіма іншими статтями від міжнародних інституцій можна розхитати дуже сильно економічну ситуацію при вході країни в пік політичного циклу», – пояснив експерт.

Залишається сподіватися, що влада це розуміє, зазначив він.

«Потрібно розуміти, що НБУ зливатиме золотовалютні резерви, що вже активно роблять. Лише за перші 10 днів нового року до нинішнього моменту було злито майже 100 мільйонів золотовалютних резервів. Просто питання в швидкості злиття цих резервів. Курс можна намагатися утримати, але питання в тому, як довго», – резюмував Олег Устенко.

За даними «Слова і Діла», минулого року міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що всі борги України, які утворилися за останні роки, будуть виплачені. Досі обіцянка має статус «у процесі».

Як Данилюк працює на посаді міністра фінансів, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: