Естонія закликала Україну видалити її зі списку офшорних зон

Читать на русском
Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас звернувся до керівництва України з проханням видалити країну зі списку офшорних зон.

Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас звернувся до керівництва України з проханням видалити країну зі списку офшорних зон.

Глава уряду нагадав, що Естонія була включена в цей список помилково.

ЄС втрачає десятки мільярдів через податкові офшориЄвросоюз щорічно недоотримує 60 млрд євро податків на прибуток підприємств через те, що міжнародні концерни реєструють юридичні особи в так званих податкових оазах.

Про це він заявив у четвер у телефонній розмові з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом і в швейцарському Давосі під час особистої зустрічі з міністром фінансів України Олександром Данилюком, передає «Слово і Діло» зпосиланням на Інтерфакс-Україна.

«Включення владою України до списку офшорів Естонії є прикрою помилкою, яку слід негайно виправити», - підкреслив він.

Як пояснив Ратас, «нинішнє положення означає, що у чинних в Україні естонських підприємств виникли необґрунтовані фінансові додаткові зобов'язання і з цієї причини вони щодня зазнають збитків».

«Це неприпустима ситуація і Естонському державі доводиться відстоювати інтереси своїх підприємців», - підкреслив прем'єр Естонії.

Він розповів, що про цю ситуацію в Талліні дізналися на початку року, «і представники Естонії зв'язувалися з владою України, намагаючись вирішити питання». «Естонія і Україна як члени ОЕСР домовилися обмінюватися інформацією податкового і фінансового характеру. З цієї причини Україна при виникненні питань, що стосуються податкової системи, повинна зв'язатися з нами і чітко обговорити всі непорозуміння», - продовжив прем'єр.

«Жодна інша країна світу не вважає Естонію офшором. Естонія - член Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), член Європейського Союзу і наша податкова політика відповідає всім міжнародним вимогам і стандартам, в тому числі, і законодавством України», - підкреслив Ратас.

Як повідомили в прес-службі естонського уряду, прем'єр-міністр України і міністр фінансів країни запевнили, що займуться цією темою. Міністр фінансів пообіцяв вирішити цю ситуацію.

«Сподіваюся, це відбудеться якомога швидше», - зазначив Ратас.

Нагадаємо, 27 грудня 2017 року уряд України прийняв рішення про включення в український список офшорних зон 22 нових країн, в тому числі Естонії і Латвії. Офіційним приводом для включення Естонії у списку стало те, що Україна через звільнення реінвестованого прибутку від податку розглядає естонську ставку прибуткового податку для підприємств як нульову, повідомила раніше естонська газета «Еесті Пяевалехт».

У МЗС Естонії заявили, що рішення уряду України «безсумнівно, шкодить відносинам».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: