Назріває скандал: Україна таємно внесла дві балтійські країни до списку сумнівних

Читать на русском
З'ясувалося, що Україна таємно внесла Естонію до списку офшорних зон. І для естонських підприємств це є справжньою катастрофою.

Україна таємно внесла Естонію і Латвію до списку підозрілих держав.

Про це повідомляє «Слово і Діло», з посиланням на Eesti Päevaleht.

Місцеві ЗМІ пишуть, що підприємець Андрес Лумі займається експортом меблів в Україні, і на початку 2018 року його спіткав шок, коли він, як завжди, захотів зробити банківський переказ із рахунку української фірми на рахунок естонської, а в банку йому сказали, що перед конвертацією валюти вони повинні ретельно перевірити фірму. З'ясувалося, що Україна таємно внесла Естонію до списку офшорних зон. І для естонських підприємств це є справжньою катастрофою.

За інформацією ЗМІ, Лумі звернувся в посольство Естонії в Києві, де також ніхто нічого не знав. Естонське МЗС і Міністерство фінансів теж виявилися не в курсі, хоча відповідний документ діє вже з 1 січня 2018 року.

«План Маршалла» для України: в чому інтерес Литви та що стане проблемою для владиСьогодні в Литві презентували план Маршалла для України, розрахований на 10 років. Чому саме Литва проявила таку стурбованість у розвитку України та за яких умов Київ може реалізувати проект західних партнерів, розповіли експерти.

Крім усього іншого, згідно з українськими законами по офшорам, 30% вартості товару, що прибуває з Естонії тепер потрібно вказувати в документах в якості прибутку і платити з цієї суми податок на прибуток і податок з обороту. «Це абсурдна ситуація. Для економічної діяльності це тотальний колапс, - каже Лумі. - Уявіть собі, що ви привезли товару на мільйон євро і 300 000 ви повинні відразу заплатити як податок на прибуток і податок з обороту. Це робить продажі практично неможливими».

За словами посла Естонії в Києві Герта Антса, причина потрапляння до списку полягає в тому, що Україна розглядає ставку податку на прибуток підприємств як 0% через звільнення від податків реінвестованого прибутку. Хоча, як відомо, в Естонії прибуток оподатковується при виплаті дивідендів, і уникнути сплати податків система не дозволяє. «Тому нам здається, що ми потрапили до списку помилково», - сказав Антс. За його словами, рішення стосується всіх підприємств, що експортують товари в Україну. У позаминулому році їх налічувалося 402.

«Україні здається, що українці все більше переводять свої гроші в Естонію, в результаті чого Україна недоотримує податки», - припустив Лумі. Також, за наявною інформацією, до таємного списку потрапила і Латвія.

Дану інформацію на своїй сторінці в Facebook підтвердив нардеп Борислав Береза.

«У нас просто талант сваритися з друзями і робити з них ворогів. Як голова групи міжпарламентської дружби України з Естонією тільки що поспілкувався з послом Естонії в Україні Гертом Антсом. З'ясувалося, що наш Кабмін своєю постановою вніс Естонію до списку країн, які Україна вважає офшорними зонами. З цього питання з послом зв'язувалися вже і Прем'єр-міністр Естонії і естонські ЗМІ», - написав Береза.

За його словами, в Естонії «через всю цю історію розгортається великий скандал».

«Як сказав мені сьогодні один європейський дипломат: - Ви хочете зіпсувати з Естонією відносини, як з Угорщиною? Тоді ви на правильному шляху», - цитує нардеп. Береза ​​повідомив, що він поговорив щодо цього питання з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом і він пообіцяв розібратися в ситуації в найкоротші терміни.

«Сподіваюся, що він дійсно швидко це зробить. Інакше нас чекає ще один конфлікт і втрата ще одного партнера в Європі. А професійно псувати відносини з партнерами і друзями в Україні вже навчилися. І це блюзнірство по відношенню до наших європейських прагнень», - зазначив політик.

Раніше повідомлялося, що в Естонію прибули 12 винищувачів США.

Нагадаємо, в Латвії затримали пропагандиста з РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: