США vs. Росія: імперські амбіції путінського режиму та місія України

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Росія останні кілька років намагається бути в лідерах. Путін хоче повернутися до періоду холодної війни, коли Радянський Союз розглядали як одну вісь, а США – як іншу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, віце-президент аналітичного центру «Політика» Олег Лісний, оцінюючи геополітичну ситуацію, зокрема зміну відносин між РФ і США.

«Путін не сприймає Європу як союзника або ворога, а радше намагається бути таким собі державником і сісти за стіл переговорів лише з першою особою на планеті – президентом США, причому абсолютно байдуже, хто ним буде. Все, що зараз відбувається, говорить про те, що РФ бачить єдиним своїм суперником США й намагається грати на рівних», – зазначив Лісний.

Він підкреслив, що інший важливий аспект стосується імперіалістичних поглядів Путіна та його оточення. Наприклад, захід до Сирії можна трактувати по-різному: відволікання від Криму, Донбасу, але є ще один варіант, продовжив експерт.

«Можливо, збулася мрія всіх імператорів і царів РФ, які намагалися вийти до теплих морів, але лише Путін пішов на це. Є абсолютно ірраціональні рішення, які ухвалює путінський режим. Не обов'язково це продумана геополітика», – пояснив політолог.

Він нагадав про акції протесту, які відбувалися в Ірані, уточнивши, що якби вони перейшли в гостру фазу революційних дій, то будь-який правитель посилив би свої війська, а не воював би в іншій країні, що сильно б позначилося на РФ.

На його думку, з плином часу РФ дедалі більше перетворюється на країну-вигнанця.

«Європейські країни намагаються ще загравати з РФ, оскільки є бізнес і їм хотілося б заробляти на Росії, а не втрачати свої мільйони, але поступово еліти великих країн розуміють, що РФ у нинішньому стані токсична. Співпрацювати з Росією стало небезпечно. Країни, які є цілісними, розуміють, що загроза від РФ надходить приблизно така, як свого часу, меншою або більшою мірою, від Гітлера. Для Балтійських країн, країн, найближчих до України, все-таки загроза є», – додав політолог.

Експерт звернув увагу, що на нашому досвіді вчаться НАТО й країни Балтії, до всіх дій Путіна вони вже ставляться набагато серйозніше.

«Пропустивши події в Грузії, прийшла черга України. Якщо світ пропустить Україну, то це буде викликом уже для всієї Європи й наступних країн, які йдуть після нас. Україна залишається форпостом між войовничою ордою та цивілізованим світом. Тому це зараз наша місія, яку ми виконуємо досить успішно», – резюмував Олег Лісний.

Нагадаємо, Пентагон включив РФ до списку країн-загроз для безпеки США й світу.

Тим часом прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що нинішній рівень відносин між Росією та США перебуває в стані колапсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: