Вугілля зі світових ринків в Україні: за які помилки влади доведеться платити українцям

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

В об’ємах на ринках вугільних немає жодних проблем, у тому числі США та ПАР. Проте є проблема з фінансами, щоб їх закупити.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи поставки антрациту зі США та ПАР.

«Заборгованість українських комунальних підприємств за спожиті енергоресурси зростає загрозливо щороку. Купити вугілля на світових ринках можна, але фінансів для цього немає», – констатував Гудима.

Якби українські олігархи грали за іншими правилами, якби вони думали не лише про свої заробітки, не лише про «Роттердам плюс», але й про українців, то була б інша ситуація, зазначив він.

«Однак саме це їм дозволяє влада. Схема з «Роттердам плюс» – це суперзаробітки. Якщо ми вугілля значною мірою беремо з окупованих територій, а заробляють на цьому певні структури, то поки ми не проведемо принципових змін, поки не будемо мати прозору економіку, енергетику, поки не скасуємо цю формулу, всі тяготи перекладатимуть і надалі на українців», – додав експерт.

Платити за помилки уряду та їхню хибну політику доводиться українцям, підкреслив він.

За його словами, при цьому «Роттердам плюс» ніхто не скасрвує, тому що на це в нас ніхто не спроможний.

«Президент, як виявилося, не здатен ліквідувати формулу, уряд – також», – уточнив Гудима.

Придумали схему, за якою Ахметову добре, уряду добре, президенту – також, а українцям – ні. Хто розірве цей ланцюг?

«На жаль, українці не можуть зробити так, щоб шахти на тимчасово окупованих територіях стали українськими. Тоді вже «Роттердам плюс» був би нереальним. Проте ці обставини вищі за українські бажання. Це світові проблеми», – пояснив він.

На його думку, потрібно мати декілька планів розвиту енергетики, в тому числі такий, що в 2020 році окуповані території стануть українськими.

«Тоді велика проблема зникне. Але якщо не стануть? Тоді треба закуповувати на світових ринках. Виникає питання морального характеру: чи можна дозволяти торгівлю не з РФ, а торгівлю з окупованими територіями транзитом через Росію й на тому вугіллі, українському, хай тимчасово окупованому, заробляти мільярди, які можна повернути, піднявши ціни для населення?», – резюмував Олександр Гудима.

Як відомо, Україна отримала першу в новому році партію вугілля з ПАР.

Раніше міністр енергетики Ігор Насалик обіцяв, що протягом трьох років енергетична галузь, зокрема теплова генерація, позбудеться залежності від антрацитної групи вугілля. Всі його обіцянки – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: