У КВУ розповіли, скільки «законодавчого спаму» створили депутати

Читать на русском
Депутати Верховної Ради VIII скликання є лідерами в Європі за кількістю зареєстрованих законопроектів, однак лише 12 відсотків законопроектів стають законами.

Депутати Верховної Ради VIII скликання є лідерами в Європі за кількістю зареєстрованих законопроектів, однак лише 12 відсотків законопроектів стають законами.

Більшість поданих нардепами проектів закону не проходять перевірки експертів Верховної Ради та Мінфіну. Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Комітету виборців України.

Три роки парламенту: складено список найменш публічних депутатів РадиЗа три роки роботи ВР VIII скликання серед депутатів виокремилася група людей, які нічого не обіцяють і майже не з’являються в публічній площині.

Так, українські нардепи реєструють у середньому 1,8 тис. законопроектів на рік. Для порівняння, в Норвегії ініціюють у середньому 5 законопроектів на рік, у Швейцарії - 6, у Греції - 13, в Австрії - 46, у Великій Британії - 66, в Ісландії - 71, у Данії - 74, в Португалії - 115, у Бельгії - 227, у Фінляндії - 257, у Франції - 337, у Італії - 644.

Таким чином, депутати Верховної Ради ініціюють у 300 разів більше законопроектів, ніж парламентарі Норвегії та Швейцарії, у 140 разів більше, ніж у Греції, у 39 разів більше, ніж в Австрії, у 25 разів більше, ніж у Великій Британії, Ісландії та Данії, в 15 разів більше, ніж у Португалії, у 8 разів більше, ніж у Бельгії та Фінляндії, у 5 разів більше, ніж у Франції, й утричі більше, ніж в Італії.

Три роки Верховної Ради: лише кожна п’ята передвиборча обіцянка виконанаІз понад 2 тисяч обіцянок, з якими депутати йшли на вибори у 2014 році, на цю мить виконана лише п’ята частина, порахували аналітики «Слова і Діла».

«Більшість представлених законопроектів – це так званий низькоякісний законодавчий спам. Кожен другий проект закону отримує негативні висновки Головного науково-експертного управління Верховної Ради, кожен третій – Міністерства фінансів. Народні депутати діють за олімпійським принципом, згідно з яким головне – не перемога, а участь. Адже законами стають лише 12% поданих законопроектів», – заявив на прес-конференції «Верховна Рада: підсумки 2017 року» голова КВУ Олексій Кошель.

Нагадаємо, згідно з моніторингом «Слова і Діла», з більш ніж двох тисяч програмних обіцянок, з якими йшли на вибори 2014 року нинішні народні депутати, виконана лише кожна п'ята, а саме 19%. Детальніше – на нашій інфографіці.

Як відомо, в грудні 2017 року 40 народних депутатів пропустили понад 90% голосувань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: