Газова вимога до України: чого насправді хочуть у МВФ

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

В Україні дві улюблені теми – перемоги та вимоги кредиторів. Але насправді МВФ нічого від України не вимагає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи вимогу МВФ підвищити тарифи в Україні для отримання наступного траншу.

«Жодних вимог МВФ не висував. МВФ – це валютна організація, яка заробляє гроші шляхом надання кредитів тим урядам, що потребують цих кредитів», – констатував Рябцев.

Кредити надаються для того, щоб поліпшити макроекономічні показники, уточнив він.

«Ці гроші МВФ не дозволено використовувати для якихось інших цілей. Грубо кажучи, це поповнення золотовалютних резервів. Єдина умова, яку висуває МВФ усім урядам, що беруть кредити, – скорочення дефіциту держбюджету. Способи досягнення цієї умови кожен уряд обирає самостійно», – пояснив експерт.

Стало відомо, скільки обіцянок упродовж року виконав і провалив Кабмін ГройсманаЛедь не щодня глава уряду Володимир Гройсман запевняє, що він людина слова. Перевірити, чи так це насправді, може лише Слово і Діло. Ми підбили підсумки виконання обіцянок у 2017 році не лише Гройсманом, але й усіма міністрами його Кабінету.

За його словами, після цього уряди оголошують свої кроки, і якщо МВФ вважає, що запропоновані заходи є достатніми для скорочення дефіциту, то кредит надають.

«Якщо ні – МВФ просить уточнити, що мав на увазі уряд під тим чи іншим інструментом скорочення дефіциту», – додав фахівець.

Він підкреслив, що все, про що говорять у нас як про вимоги МВФ, – це зобов'язання уряду, добровільно взяті на себе, щоб отримати черговий кредит.

«МВФ байдуже, чи будемо ми підвищувати тарифи, головне, щоб ми віддавали відсотки за кредитами й повертали кредити. Це не МВФ такий поганий, а влада їм надала такі умови й кредитори погодилися», – резюмував Геннадій Рябцев.

Додамо, візит місії МВФ, за попередніми даними, запланований на початок року.

Нагадаємо, ще взимку прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

Також ми повідомляли про те, скільки обіцянок виконав, а скільки провалив Кабмін Гройсмана.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: