Додона втретє тимчасово усунули з посади президента

Читать на русском
Конституційний суд Молдови 5 січня вирішив, що президент Ігор Додон порушив Конституцію, коли відмовився підписати закон про заборону російської пропаганди.

Конституційний суд Молдови 5 січня вирішив, що президент Ігор Додон порушив Конституцію, коли відмовився підписати закон про заборону російської пропаганди.

Про це повідомляє портал Avedarul із посиланням на рішення суду, пише «Слово і Діло».

Молдова виконала третину вимог Угоди про асоціацію з ЄСТрирічний план реалізації Угоди, розроблений в 2014 році, Молдова вже виконала більш ніж на половину. Однак влада зіткнулася з певними труднощами.

Суд вирішив тимчасово відсторонити президента, а його обов’язки тимчасово передати голові парламенту чи прем’єр-міністру.

Суд зазначив, що президент не має права вето й має підписувати закони, навіть якщо вони, на його думку, не відповідають Конституції.

Ігор Додон буде вже втретє відсторонений від посади. Вперше КС призупинив його повноваження після відмови Додона затвердити міністром оборони Євгена Стурзу.Вдруге суд припинив повноваження Додона в зв'язку з тим, що він відмовився затвердити повторно висунутих прем'єром кандидатів на посади міністрів і віце-прем'єрів.

Як повідомлялося, 4 січня Додон звернувся до Конституційного суду з проханням розглянути конституційність положень законопроекту про заборону російських новин та інформаційно-аналітичних програм на радіо та ТБ.

Нагадаємо, 7 грудня парламент Молдови ухвалив проект поправок до Кодексу про телебачення і радіо, які забороняють російські новини та інформаційно-аналітичні програми на телебаченні й радіо.

Згідно із запропонованими змінами, новини, які транслюють молдовські теле- і радіостанції, можуть бути вироблені лише в країнах ЄС, США, Канади та країнах, які ратифікували конвенцію про транскордонне телебачення (Росія її не ратифікувала).

За порушення цього пункту мовників штрафуватимуть на суму 40-70 тисяч леїв ($2300-4000), а за повторне порушення – штраф 70-100 тисяч леїв ($4000-5800).

Додон відмовився затвердити цей документ і повернув його до парламенту, але депутати повторно затвердили проект правок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: