Мінна небезпека: в Раді розповіли про важливий законопроект

Читать на русском
У парламенті вважають, що питанням гуманітарного розмінування та протимінною діяльністю має займатися спеціальний орган виконавчої влади.

Питанням гуманітарного розмінування та протимінною діяльністю має займатися спеціальний орган виконавчої влади.

Про це розповів «Слову і Ділу» народний депутат, член комітету ВР з питань національної безпеки та оборони Дмитро Тимчук.

За його словами, ключовим дискусійним питанням законопроекту про протимінну діяльність є повноваження та підпорядкованість органу, який буде її здійснювати.

«Тобто органу, на якому б зосереджувалися і бюджетне забезпечення проектів розмінування, і отримання західної допомоги, і залучення різноманітних приватних компаній для реалізації проектів», – зазначив Тимчук.

«Пропонувалося, зокрема, Міноборони. Але враховуючи рівень корупції, який, на жаль, досі є у військовому середовищі, виникло питання, чи варто це робити. Адже кошти йтимуть, але чи буде створений прозорий механізм реалізації, невідомо», – пояснив нардеп.

На його думку, міжнародний досвід свідчить про те, що країни, де протимінним центром виступає Міністерство оборони, зазвичай отримують значно меншу зовнішню допомогу на розмінування порівняно з країнами, де розмінуванням опікується незалежний орган.

«Тому, зокрема, наш комітет схиляється до думки, що потрібно робити цей орган як орган центральної виконавчої влади з окремим статусом», – зазначив Тимчук.

Нагадаємо, в ООН розповіли, скільки років знадобиться Україні на розмінування Донбасу.

Раніше стало відомо, що розмінуванням Донбасу займеться неурядова організація.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: