Доступ НАБУ до документів заводу Порошенка: СБУ відкрила кримінальну справу

Читать на русском
Українська спецслужба перевіряє антикорупціонерів за фактом розголошення держтаємниці в складеному клопотанні.

Служба безпеки України проводить досудове розслідування за фактом можливого розголошення державної таємниці детективами Національного антикорупційного бюро та прокурорами Спеціалізованої прокуратури під час складання клопотання про надання тимчасового доступу до документів заводу «Кузня на Рибальському», що належить президенту України Петру Порошенку та заступнику голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігорю Кононенку.

Про це йдеться в рішенні одного з районних судів міста Києва, пише «Слово і Діло».

За інформацією слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління СБУ, кримінальне провадження було порушене за заявою голови правління заводу «Кузня на Рибальському» Валерія Шандри.

Як зазначив слідчий, у двох ухвалах суддів Солом'янського райсуду Києва, які задовольнили клопотання детектива НАБУ, погоджені прокурором САП, про надання тимчасового доступу до документів заводу «Кузня на Рибальському», вказані відомості, що становлять державну таємницю. Він додав, що в рішеннях є посилання на предмет договорів, додатки до яких мають гриф «Таємно».

Також співробітник СБУ вказав, що за результатами експертної оцінки матеріальних носіїв інформації Державної прикордонної служби України, відомості, наведені в текстах зазначених рішень, підпадають під дію вимог ст. 8 закону України «Про державну таємницю» й містять інформацію, що становить державну таємницю з грифом «Таємно».

Правоохоронець зазначив, що під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні експертизи щодо віднесення відомостей, оприлюднених у судових рішеннях, до державної таємниці й клопотань про тимчасовий доступ до речей і документів із додатками, на підставі яких вони були винесені, а також проведенні почеркознавчої експертизи з метою встановлення осіб, які підготували й погодили зазначені клопотання. Слідчий СБУ просив суд надати йому тимчасовий доступ із можливістю вилучення до вищевказаних рішень та клопотань.

Суд повністю задовольнив прохання слідчого СБУ, зобов'язавши працівників Солом'янського райсуду Києва надати доступ із можливістю вилучення копій рішень.

Нагадаємо, НАБУ отримало доступ до документів «Ленінської кузні» та військової частини в рамках розслідування можливих розкрадань під час реалізації проекту «Стіна». За версією слідства, Держприкордонслужба закупила техніку з переплатою в 10 мільйонів гривень за штуку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: