Генерала РФ назвали головним фігурантом у справі MH17

Читать на русском
Головним фігурантом справи про авіакатастрофу МH17 в небі над Донбасом у 2014 році є генерал-полковник Микола Ткачов із позивним Дельфін.

Головним фігурантом справи про авіакатастрофу МH17 у небі над Донбасом у 2014 році є генерал-полковник Микола Ткачов із позивним «Дельфін».

Про це йдеться в результатах спільного розслідування The Insider і Bellingcat, пише «Слово і Діло».

На записах, оприлюднених голландськими слідчими для пошуку свідків, до «Дельфіна» звертаються як до Миколи Федоровича.

Головним фігурантом справи про авіакатастрофу МH17 в небі над Донбасом у 2014 році є генерал-полковник Микола Ткачов із позивним Дельфін.

Слідчі на уточнювали, яку конкретно роль в авіакатастрофі Боїнга зіграв «Дельфін», але зараховують його до ключових фігурантів цієї справи.

З відкритих джерел журналісти з'ясували, що серед нині живих російських військових був одночасно і генералом, і Миколою Федоровичем генерал-полковник Микола Федорович Ткачов.

Щоб порівняти голос Ткачова з голосом «Дельфіна» журналіст зв'язався з генералом і сказав, що хоче зробити інтерв'ю про Суворовське училище, в якому генерал є головою опікунської ради.

Для того, щоб звірити голоси Ткачова і «Дельфіна» журналісти звернулися до двох спеціалізованих організацій: Національного центру медіа-криміналістики Університету Колорадо в Денвері (National Center for Media Forensics at the University of Colorado at Denver) та Литовського центру судової експертизи. Університет Колорадо оцінював тільки сам по собі голос за допомогою автоматизованої системи, в той час як Литовський центр використовував також лінгвістичний аналіз. В обох випадках експерти дійшли висновку, що ймовірність збігу дуже висока.

Микола Ткачов – учасник першої та другої чеченських воєн, служив у різних військових округах, дослужився до генерал-полковника й командувача військовою частиною 20650, офіційно розформованої 8 вересня 2014 року (два місяці після катастрофи Боїнга). При цьому сам він був звільнений зі служби указом від 10 грудня 2010 року.

Стало відомо, в якій країні пройде суд у справі МН17Судовий процес над підозрюваними, причетними до катастрофи літака Малазійських авіаліній рейсу МН17, відбудеться в суді м. Гаага.

Після свого формального звільнення з лютого 2011 року до серпень 2012 року Ткачов був головним військовим радником у Сирії.

У розмові з журналістами Ткачов заявляв, що що після свого повернення із Сирії в 2012 році він «з Єкатеринбурга нікуди не виїжджав» і в Україні в 2014 році не був.

Раніше Bellingcat виклав нове фото російського «Бука» на Донбасі в день падіння МН17.

Як відомо, Верховна Рада України ратифікувала угоду про продовження мандата міжнародної місії захисту розслідування катастрофи МН17.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: