Чийгоз та Умеров мають намір судитися з адміністрацією Путіна

Читать на русском
Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров збираються подати позов на Адміністрацію президента РФ.

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров збираються подати позов на Адміністрацію президента РФ.

Про це повідомив у Facebook адвокат Микола Полозов, пише «Слово і Діло».

«Після стрімкої «депортації» за межі Криму Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, коли їх у режимі спецоперації посадили на літак і через Анапу відправили до Анкари, з'ясувалося, що жодних документів про їх переміщення російська влада їм не видала», – пише він.

За словами юриста, єдиний документ, який видали Чийгозу в СІЗО, – довідка про звільнення. Умеров узагалі не отримав жодних підтверджувальних документів.

«Згідно з паперами, де-юре, Чийгоз та Умеров все ще в Криму. Єдиною документальною зачіпкою виявилося посилання в довідці про звільнення Ахтема Чийгоза на указ президента Російської Федерації про помилування номер 515 від 24.10.2017», – підкреслив він.

Адвокат нагадав, що захист надіслав запити до АП РФ із проханням роз'яснити ситуацію, але там відповідати відмовились.

Санкції і газ: чому Туреччина допомогла звільнити Чийгоза та УмероваСьогодні Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз прибудуть до Києва. Які козирі могли бути пред'явлені російській стороні, щоб та погодилася звільнити їх?

«Іншими словами, обидва укази про помилування Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова були засекречені, що позбавляє їх права на реалізацію своїх прав, у тому числі на повернення додому в Крим», – пише він.

«У зв'язку з цим найближчим часом Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров подадуть позови до Адміністрації президента Російської Федерації з вимогою розсекретити ті нормативні акти, які безпосередньо зачіпають їхні права й свободи», – продовжує Полозов.

За його словами, представляти лідерів кримських татар у московському суді буде він.

«Ми будемо вимагати чіткої відповіді від Адміністрації президента Путіна, в зв'язку з якими обставинами та на якій підставі Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров були вивезені з території Криму», – резюмував адвокат.

25 жовтня засуджених окупантами Криму заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза видали Туреччині. Звідти вони вирушили в Україну.

Пізніше стало відомо, на кого РФ обміняла Чийгоза та Умерова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: