Реформи зусиллями закарпатських мажоритарників: як виконують свої обіцянки депутати

Читать на русском

Прогрес реформ – тема досить болюча як для громадянського суспільства всередині країни, так і для партнерів, що підтримують євроспрямування України. У листопаді Єврокомісія вже вдруге оприлюднила щорічний звіт про зусилля української влади, спрямовані на системне реформування. Аналітики «Слова і Діла», продовжуючи уважно стежити за виконанням обіцянок мажоритарниками, перевірили, наскільки пам'ятають про свої реформістські обіцянки нардепи, що потрапили до парламенту через виборчі округи Закарпаття.

З чотирьох обіцянок лідера списку Михайла Ланя, представника свалявського округу №70, дві перебувають у процесі виконання. Депутат зобов'язався ініціювати реформу децентралізації влади й впроваджувати податкову реформу. Два інших зобов'язання провалені – ініціювання реформи МВС та бюджетної реформи.

Депутат від округу №72 Василь Петьовка виконав обіцянку реформувати пенсійну систему, підтримавши відповідну ініціативу, але провалив зобов'язання реформувати МВС, оскільки був відсутній під час голосування за законопроект про Нацполіцію. Водночас він усе ще має шанс дотримати слова й сприяти повній ліквідації ОДА та РДА.

Такий же шанс є й у аутсайдерів рейтингу відповідальності – братів Віктора, Павла та Івана Балог, депутатів округів №69, 71, 73 відповідно. Єдина обіцянка повністю ліквідувати ОДА та РДА на всю сім'ю спільна й перебуває в процесі виконання.

Роберт Горват, представник 68-го округу з центром в Ужгороді, обіцяв сприяти реформуванню системи вищої освіти та місцевого самоврядування. Перше виконане, друге – в процесі.

Детальніше – в нашій інфографіці.

Троє рідних братів і один двоюрідний пройшли до парламенту VIII скликання за мажоритаркою в округах Закарпатскої області. Всі вони обіцяли виборцям ті чи інші реформи. Що встигли виконати за три роки?
Які обіцянки були просто піаром? Про це в нашому огляді.
Мажоритарники Закарпатської областіСлово і ДілоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: