Смертельні вибухи в Нікопольському суді: чи був шанс запобігти трагічній події

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції
Анна Малярюрист-кримінолог

Ситуації можна було запобігти, але питання не лише в системі безпеці, а радше у виділенні фінансування. Металодетектори й технічні засоби коштують дорого. Крім того, є складнощі суто технічного характеру.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор із наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, оцінюючи вибухи в Нікопольському суді, внаслідок яких дві людини загинули, а ще десять – постраждали.

«Ситуація впирається у фінанси та технічні аспекти. Потрібно проводити тендери для того, щоб купити потрібне обладнання, встановити його. Займатися цим ніхто не хоче. Крім того, витратити кошти не можна, якщо вони не передбачені бюджетом на відповідний рік. Це можна запланувати лише на наступний рік, а бюджетні пропозиції ми вже бачили», – зазначив експерт.

За його словами, річ у тім, що якщо наступного року будуть якісь рішення та виділення коштів на запобігання таким ситуаціям, то рамки поставлять лише в 2019-му.

«Зараз це питання може вирішитися лише в центрі. На рівні Верховного суду, апеляційних судів, а в місцевих судах все так і буде. Навряд чи щось зміниться», – додав Хавронюк.

Експерт-кримінолог, юрист Ганна Маляр зазначила, що вибухи в Нікопольському суді були передбачуваними й прогнозованими.

Хто і як голосував за судову реформуРада у вівторок ухвалила судову реформу. Як це було – просто й доступно показано на інфографіці «Слова і Діла».

«Скільки ще судів потрібно підірвати, щоб держава нарешті почала дбати про безпеку громадян?», – додала вона.

На її думку, були сподівання, що після вакханалії в Святошинському суді більше не можна буде потрапити зі зброєю до приміщення суду.

«Чому за чотири роки війни ми не придбали технічні засоби, які можуть виявляти вибухові речовини не гірше за службових собак? На заході вже давно ними користуються», – уточнила Маляр.

«А щодо самосуду, який відбувся, то, на жаль, це лише початок із запізненням. Далі буде гірше», – написала юрист на своїй сторінці в Facebook.

Як відомо, в момент вибухів суд розглядав справу про подвійне вбивство, яке було здійснене 10 лютого 2016 року. Гранати підірвав батько жертви цього вбивства, який загинув від одного з вибухів на місці.

Нагадаємо, місяць тому в Києві стався погром Святошинського суду. Тоді під час розгляду справи Миколи Коханівського прибічники лідера добровольчого батальйону витіснили силовиків із будівлі суду й застосували сльозогінний газ. Збитки оцінили в півмільйона гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: