Чому в Україні бракує вакцин: у Раді назвали причину

Читать на русском
Україна перерахувала ЮНІСЕФ майже 24 мільйони доларів на закупівлю вакцин для дітей, а також ліків проти гепатиту, ВІЛ та туберкульозу. Але самі ліки не були закуплені.

Україна перерахувала ЮНІСЕФ майже 24 мільйони доларів на закупівлю вакцин для дітей, а також ліків проти гепатиту, ВІЛ та туберкульозу. Але, через дії Міністерства охорони здоров’я, ці ліки, кошти за які вже було сплачено, так і не надійшли в Україну.

Про це «Слову і Ділу» розповіла народний депутат, фракції «Батьківщина» Олександра Кужель.

«Щойно ми з колегами повернулися з Копенгагену, де були на запрошення ЮНІСЕФ – перевіряли закупівлю ліків Україною. Це просто жах. У той час, коли в країні не вистачає вакцин, на рахунках лише ЮНІСЕФ перебуває майже 24 мільйони доларів, сплачених Україною. Це залишок з 2015 року, у розмірі 1,8 млн доларів, а також 11 млн доларів не використаних у 2016 році та 11 млн доларів – в нинішньому. Крім того, не використані майже 7 млрд грн., які були призначені на закупівлю вакцин для дітей, ліків проти гепатиту, і ВІЛ і туберкульозу», – зазначила Кужель.

При цьому депутат підкреслила, що кошти були спрямовані у якості передоплати, а те, що ліки не були на них закуплені, є провиною МОЗ.

Яких штамів грипу українцям остерігатися в цьому сезоні?«Слово і Діло» розібралося, якими новими штамами грипу українці хворітитимуть в епідсезоні 2017/2018.

«Насправді, наскільки ми з’ясували, МОЗ не зробили замовлення згідно з процедурою. У них (ЮНІСЕФ) в липні закінчуються формування замовлень вакцин. Це ж потрібно знати. Вакцини не лежать та не чекають замовників», – зазначила нардеп.

Кужель також повідомила, що тепер ліки на ці кошти можуть надійти, у кращому випадку, вже в грудні наступного року.

«Якщо ти купуєш в ЮНІСЕФ, то маєш за їх правилами та процедурами оформляти замовлення. Тепер вони знову до липня формують замовлення і лише в грудні 2018 року почнуть поставки», – сказала політик.

За словами Кужель, у складі української делегації, що перевіряла поставки ліків, окрім депутатів, були також представники НАБУ.

Нагадаємо, МОЗ хоче розширити перелік обов'язкових щеплень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: