Контракт щодо танків з ЄС: розвиток і перспективи української «оборонки»

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

«Укроборонпром» виграв тендер європейської компанії на постачання комплектуючих до танків Т-72. Раніше компанії ЄС не виявляли особливого інтересу до підприємств українського ОПК, тому для концерну це успіх.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Танковий прорив. Чи зможе Україна розвинути військово-технічне співробітництво з ЄС» для «Слова і Діла» розповів журналіст, військовий експерт Денис Попович.

«Контракт отримало підприємство «Спецтехноекспорт», він виконуватиметься протягом 2017-2019 років. Тендер проводився відповідно до європейської директиви Defence Directive 2009/81/EC. Умови участі в тендері були аналогічними тим, які діють у системі ProZorro. «Спецтехноекспорт» став першою українською компанією, яка виграла європейський тендер за всіма правилами», – зазначив Попович.

Експерт нагадав, що танк Т-72, ​​до якого будуть поставлятися комплектуючі, випускався з 1973 року.

Він уточнив, що загалом було вироблено близько 30 тисяч машин, які поставлялися до всіх країн колишнього «Варшавського блоку», що стали тепер членами Євросоюзу й НАТО.

«В Україні танк Т-72 не перебував на озброєнні до початку війни на Донбасі. І лише після того, як у літніх боях 2014 року українська армія зазнала втрат у бронетехніці, його повернули», – додав Попович.

Захисники України: як змінилась армія за останні три рокиЯк українська армія перетворилася з «паркетної» на по-справжньому боєздатну. Цифри і факти від журналіста Дениса Поповича.

За його словами, попит на радянську техніку є донині в деяких країнах – Польщі, Словаччині, Румунії, Чехії, Угорщині та Болгарії.

Як пояснив фахівець, переозброєння колишніх країн «Варшавського договору» на техніку західного зразка проходить досить повільно.

«Зокрема, та ж Польща в 2002 році виписала в Німеччині 128 танків «Леопард» 2А4 та ще 119 «Леопардів» поляки придбали в 2013 році», – підкреслив Попович.

На його переконання, контракт з українською компанією могла укласти будь-яка з країн «Варшавського договору», однак якщо врахувати, скільки таких танків залишилося в розпорядженні поляків, це могла бути саме Варшава.

До початку війни на Донбасі українська «оборонка» була орієнтована на експорт. Однак в основному наші вироби йшли на близькосхідний, азіатський та африканський ринки, де радянська техніка також дуже затребуваною.

«Серед більш-менш «свіжих» контрактів відома угода на поставку українських танків «Оплот» до Таїланду, укладена в 2011 році», – нагадав експерт.

Він зазначив, що співпраця в цій сфері з ЄС була на слабкому рівні й були лише поодинокі приклади.

«У 2000 році бельгійська компанія Cockerill Maintenance & Ingenierie SA звернулася до київського КБ «Луч» із проханням розробити для своєї перспективної бронетехніки сучасний протитанковий ракетний комплекс», – навів приклад фахівець.

За його словами, в 2013 році ці ракети були випробувані на базі БТР SIBMAS, але інформації про їх серійне виробництво поки немає. З огляду на таку ситуацію, контракт на поставку комплектуючих до танків Т-72 можна вважати проривом.

«Це дає надії на те, що співпраця між Україною та країнами ЄС має перспективи», – резюмував Денис Попович.

Доеладніше читайте в матеріалі «Танковий прорив. Чи зможе Україна розвинути військово-технічне співробітництво з ЄС».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: