Поневіряння пам'ятника в Чернігові: епопея з розворотом скульптури Хмельницького триває вже півроку

Читать на русском
У Чернігові вже півроку не можуть довести до пуття постамент пам'ятника Богдану Хмельницькому, який у травні розвернули обличчям до церкви.
Фото: "1+1"

У самому центрі Чернігова ніяк не можуть довести до логічного завершення роботи з реконструкції пам'ятника Богдану Хмельницькому.

Фініш робіт із розвороту пам'ятника, розпочатих іще в травні, весь час відкладають. Не стала винятком і дата 31 жовтня, до якої завершити реконструкцію обіцяв мер міста Владислав Атрошенко, нагадує «Слово і Діло».

Історія цього пам'ятника, встановленого в 1956 році, непроста: його автор, архітектор Андрій Карнабіда, розраховував, що скульптура Хмельницького буде розвернута обличчям до центральної площі та древньої П'ятницької церкви. Але таке рішення нібито не сподобалося партійному керівництву, адже тоді пам'ятник стояв би спиною до будівлі обкому партії.

В результаті монумент простояв у такому положенні 61 рік, поки навесні 2017-го влада міста не вирішила відновити історичну справедливість. 19 травня пам'ятник розвернули на 180 градусів. На розворот п'ятитонної скульптури витратили 14,5 тисяч гривень і один день. На жаль, не обійшлося без форс-мажору, супутні роботи виявилися значно більш тривалими, а їхня ціна підвищила вартість розвороту монумента в десятки разів.

Владислав АтрошенкоМіський голова Чернігова
Атрошенко має намір добудувати пам'ятник Богдану Хмельницькому у жовтні 2017 рокуСказано 23 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Згодом з'ясувалося, що постамент під пам'ятником необхідно реконструювати – під час повороту скульптура похилилась... А це означало, що потрібно було залити новий фундамент і закріпити конструкцію за допомогою паль. Так із 14,5 тисяч вартість розвороту Хмельницького зросла до 700 тисяч гривень.

Що ж до термінів, то остання озвучена міською владою дата – кінець жовтня.

«Нас трохи підвели підрядники з гранітом. Були спроби будівельників, щоб ми зробили бетонну конструкцію та було облицювання плиткою, я це заборонив робити. Тому ми до середини, можливо, до кінця жовтня повністю планово доробимо до фінальної частини пам'ятник», – повідомив міський голова Чернігова Владислав Атрошенко на урочистому відкритті скверу імені Хмельницького 23 вересня.

Але й тут не склалося. Згідно з офіційним документом, отриманим «Словом і Ділом» із Чернігівської міськради, завершення робіт щодо монументу заплановане лише на 30 листопада. З огляду на те, що поставлений Атрошенком дедлайн уже давно минув, портал надає обіцянці статус «не виконано».

Загалом у мера Чернігова в досьє 74 обіцянки, з яких виконані лише 16. У рейтингу відповідальності міських голів обласних центрів він на 17-му місці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: