Дорожня карта реформ: що дала Україні асоціація з ЄС

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

Чотири роки тому Петро Порошенко під час виступу на Євромайдані заявив, що Україна підпише Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Президент дотримав слова – з вересня 2017 року Угода з ЄС запрацювала в повному обсязі, українці відстояли свій європейський вибір, але за нього довелося дорого заплатити. У дні, коли країна згадує події чотирирічної давнини на Майдані, глава держави зізнався, що виконати Угоду про асоціацію з ЄС вдалося лише на 15%.

«Слово і Діло» з’ясувало, що дала Україні дорожня карта реформ.

Україна визначила свій шлях, адже те, що ми мали багато років, назвати рухом в одному напрямку було складно, наголосив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, оцінюючи практичне значення асоціації з ЄС для України.

«Так звана багатовекторність на кшталт «і вашим і нашим», «добре з Москвою, добре з Брюселем та Вашингтоном» довго тривати не могла й показала свою безперспективність. Хоча за наявності адекватної влади в Росії можна було б мати нормальні відносини і з цією країною, але оскільки РФ до категорії нормальних віднести доволі складно, добре, що все відкрилося, а ми – визначилися», – зазначив Огризко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що Україна підпише Угоду про Асоціацію з ЄССказано 15 грудня 2013 р.Статус обіцянки: Виконано

На його переконання, євроінтеграція дала нам найголовніше – визначення напрямку нашого розвитку, оскільки вже сьогодні навряд чи хтось скаже, що можна йти напрямком інтеграції з РФ.

«Так, угода визначила для країни параметри. Щоб іти цим шляхом, потрібно виконувати реформи, вимоги. Це так зване домашнє завдання, як для абітурієнта підготовка до вступу до ВНЗ», – додав дипломат.

«Якщо Україна хоче бути членом ЄС і йти цим шляхом, то доведеться відповідати критеріям. Угода їх визначила. Так, звичайно, сидіти на одному місці, нічого не робити та вважати, що це найкращий спосіб існування, простіше. Комусь у нас це вигідно, бо на цьому заробляють мільярди та мріють робити це й надалі. Однак для більшості людей це не найкращий спосіб існування», – пояснив фахівець.

Саме через це вже почалися такі серйозні процеси, як міграція, зубожіння населення, падіння економіки, уточнив він.

«Це складний шлях. Але через нього пройшли всі європейські країни, які сьогодні демонструють непогані соціальні, економічні результати», – констатував експерт.

На його думку, Угода про асоціацію є одним із реальних здобутків.

«Це напрямок до розвитку. Але питання в тому, наскільки суспільство до цього готове, наскільки дадуть цю політику реалізовувати. Це залежить від нас усіх», – резюмував Володимир Огризко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що Україна стане членом Євросоюзу до 2025 рокуСказано 31 березня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Нагадаємо, за даними «Слова і Діла», ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко заявив, що не має сумнівів щодо того, що Україна за 10-11 років, до 2025 року, стане членом Європейського Союзу.

Вже будучи президентом, Порошенко обіцяв ветувати всі ініціативи, які ставлять під загрозу безвізовий режим з ЄС. Як виконує свої обіцянки глава держави та скільки з них провалив, дивіться за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: