У РФ визнали, що радіація до Європи прийшла від них

Читать на русском
На початку жовтня до європейських країн прийшло радіоактивне забруднення з Південного Уралу, визнали у Федеральній службі з гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища Росії.

На початку жовтня до європейських країн прийшло радіоактивне забруднення з Південного Уралу, визнали у Федеральній службі з гідрометеорології та моніторингу навколишнього середовища Росії.

«Грінпіс Росії» заявив, що найбільші концентрації рутенію-106 були виявлені Росгідрометом поблизу комбінату «Маяк» – підприємства «Росатома», на якому переробляють відпрацьоване ядерне паливо, пише «Слово і Діло».

За даними Росгідромету, з 25 вересня до 1 жовтня перевищення сумарної бета-активності в пробах радіоактивних аерозолів і випадінь фіксували всі пости, розташовані на Південному Уралі.

У пробах радіоактивних аерозолів із пунктів спостереження Аргаяш та Новогорний виявлений радіоізотоп Ru-106 (період напіврозпаду 368,2 дня). Концентрація Ru-106 на зазначених пробах аерозолів становила n*10-2 Бк/м3.

26-27 вересня продукти розпаду Ru-106 фіксували в Татарстані, 27-28 вересня – у Волгограді та Ростові-на-Дону.

«З 29 вересня до 3 жовтня Ru-106 фіксували все європейські країни, починаючи з Італії й далі на північ Європи», – констатує Росгідромет.

«Грінпіс Росії» заявив, що надішле листа до прокуратури з проханням провести перевірку можливого приховування радіаційної аварії та інформації про стан навколишнього середовища, а також готовності системи моніторингу радіонуклідів у атмосфері до нових аварій.

Аварійний викид рутенію-106 на комбінаті «Маяк» може бути пов'язаний із заскленням відпрацьованого ядерного палива. Також можливе потапляння матеріалу, що містить рутеній-106, до печі для переплавлення металів, вважають в організації.

Нагадаємо, раніше міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш розповів, що на окупованих територіях Донбасу є небезпечні об'єкти, які можуть стати причиною поширення радіації в регіоні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: